Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Het gastland vooraan, Merkel in het midden en alle vrouwen in kleur: hoe komt een foto met wereldleiders tot stand?

wo 4 dec. - 9:24

Op de ene zit de Queen mooi in het midden en lacht Amerikaans president Donald Trump zijn gebit bloot, op de andere is het vooral een wedstrijdje om ter stoerst kijken. Wie wil, kan zijn fantasie helemaal botvieren over de groepsfoto's op de NAVO-top in Londen. Maar hoe komen die foto's eigenlijk tot stand? Vanwaar sommige kledingkeuzes? En hoe krijg je dat zootje ongeregeld netjes gefotografeerd?
© AFP

De NAVO-top in Londen is inmiddels achter de rug. Wat rest zijn enkele groepsfoto's van de verzamelde wereldleiders, waarop ze op hun paasbest mogen poseren voor de verzamelde pers. Op een van die foto's zijn ook de Britse koningin Elizabeth II en haar zoon prins Charles van de partij. Brits premier Boris Johnson mag naast de Queen zitten, net als NAVO-baas Jens Stoltenberg, een beetje verderop zit ook Amerikaans president Donald Trump.

Maar wie of wat bepaalt die plaatsen eigenlijk? Dat is het fameuze protocol, een gedragsovereenkomst die volgens de voorkeuren van de verschillende aanwezige landen op zulke evenementen vastlegt hoe alles moet verlopen, vertelt Belga-fotograaf Dirk Waem in 'De Wereld Vandaag'.

Bij aankomst zie je ze kijken: 'waar is mijn plek?' Angela Merkel, die weet al: ik sta altijd in het midden

"Dat is heel strak geregisseerd: 'onze regeringsleider moet in het midden', 'de onze wil niet naast die staan', ... Het protocol verbiedt ons, fotografen, ook om de foto te regisseren." Zo staat of zit de vertegenwoordiger van het gastland volgens de afspraken altijd in het midden vooraan.

Wie goed kijkt naar bovenstaand beeld, ziet ook wat materieel bewijs van dat protocol. Want tussen en achter de benen van de mensen op de voorste rij, liggen papiertjes op de grond. "Die maken duidelijk waar ze moeten staan, soms met een vlagje, soms met de naam van het land erop."

Volgens Waem is de aankomst altijd een leuk moment. "Dan zie je ze kijken: 'waar is mijn plek?' Sommigen weten het gewoon, die zijn gebrieft. Of Angela Merkel, die weet al: ik sta altijd in het midden."

Kleur

Technisch is zo'n foto niet bepaald een kunststukje, vindt Waem: iedereen staat stil en kijkt dezelfde richting uit. Maar valt er dan nadien iets uit de foto af te leiden?

Onze premier Sophie Wilmès (MR) draagt zo op de ene foto een erg opvallende rode jurk, op de andere valt ze op met een licht broekpak. Wil ze daar dan iets mee zeggen? "Een politiek statement is het niet", grinnikt Waem. "Rood zou dan een vreemde keuze zijn voor een liberale premier. Maar het helpt natuurlijk om eruit te springen tussen al die maatpakken."

Wilmès' woordvoerster Elke Pattyn laat weten dat dat niet expliciet de bedoeling was. "De kanselarij had onze premier voorgesteld om kledij uit te kiezen van het Belgische modehuis Natan, om onze Belgische mode toch een beetje te promoten in het buitenland. Zelf heeft ze dan uit die collectie gekozen wat ze het mooiste vond."

Dat dat opvallende kleuren waren, is dus toeval. Hoewel, niet helemaal: "Het protocol vereist dat vrouwen op zulke gelegenheden in kleur zijn", weet Pattyn. "Zwart staat namelijk voor rouw." Zo draagt Duits bondskanselier Angela Merkel op de foto hieronder paars en Deens premier Mette Frederiksen groen.

Boze blikken

De houding van de verschillende regeringsleiders zegt dan weer meer over hun karakter, denkt Waem. "Op de foto met de Queen (zie tweet hierboven) zitten Donald Trump en Boris Johnson met de handen op de knieën, zoals voetballers doen. Dat is wat meer macho, terwijl de meeste anderen meer bescheiden met de handen gevouwen zitten."

Waem zelf kijkt als fotograaf in elk geval meer uit naar de momenten net voor en net na de groepsfoto. Dan wordt er soms wat gekeuveld of worden er boze blikken uitgewisseld. "Soms kan je dat vastleggen als fotograaf."

Beluister het gesprek met Dirk Waem in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select. Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1.

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet