"Het gedoe over de marginale driehoek, met Aarschot, Tienen en Diest, achtervolgt ons al vele jaren"

29 augustus 2018
"Marginalen", "Boerenkinkels", "Analen", "Marginaal nest"… Na het racistisch incident in Aarschot regende het op sociale media spottende reacties over de stad. "Het is zo triest dat het racistisch incident wordt misbruikt om gigantisch te veralgemenen", zegt Aarschots ereburger en muzikant Steven Kolacny.

De video van het racistisch geïnspireerde geweld in het Aarschotse station veroorzaakte een storm van verontwaardiging. Maar tegelijk werd de Vlaams-Brabantse stad mikpunt van spot. Het raakt Steven Kolacny, dirigent van het internationaal bekende meisjeskoor Scala.

"Ik ken het stilaan", zucht hij in 'De Wereld Vandaag'. "Wij zijn boerenkinkels en ik ben dan een ereboerenkinkel. Het gedoe over de marginale driehoek, met Aarschot, Tienen en Diest, achtervolgt ons al vele jaren. Maar Aarschot is helemaal niet marginaler dan andere steden. De problemen zijn dezelfde als in andere steden. Het is zo triest dat dit incident wordt misbruikt om gigantisch te veralgemenen."

"Zelf kan ik het relativeren, en het koor kan dat ook. Dat we marginaal zijn en onze stad marginaal zou zijn. Scala is al jaren een goednieuwsshow en heeft overal succes. Maar niet voor elke inwoner van deze stad is het relativeren zo gemakkelijk."

"Ik begrijp de mensen niet die zo kunnen denken"

Steven Kolacny wil op geen enkele manier de ernst van de feiten van afgelopen zondag in het station in twijfel trekken."Er zijn daar vreselijke dingen gezegd en gebeurd. Uiteraard kan je wat deze mensen deden niet goedkeuren. Maar alles gaat nu te kort door de bocht. Ik ben een inwoner van deze stad. En dat is bijvoorbeeld ook VRT-presentator Bart Schols. Gaan we nu alle Kolacny’s en Bart Scholsen spoorgooiers noemen? Dit is zo dom. Ik begrijp de mensen niet die zo kunnen denken."

"Aarschot is een kleine en harmonieuze stad. Ik heb het gevoel dat racisme niet echt aanwezig is in deze stad. Er zijn inderdaad problemen met geweld en drugs in de stationsbuurt. Maar we zijn niet de enige stad. Aarschot vernieuwt en heeft een hele weg afgelegd. Aarschot verkleurt ook. En velen komen hier nu wonen, op weg naar Brussel. En niet meer in Leuven."

Beluister het interview met Steven Kolacny:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: