Het geheim van de puppy-oogjes ontrafeld

19 juni 2019
© Jairo Alzate (via unsplash.com)
Het geheim van hondenogen is ontsluierd. Honden hebben een ‘puppy-ogen-spier’.

Smelt je ook als je hond met grote open ogen naar je kijkt? Je bent niet alleen. Mensen zijn weg van grote ogen, zegt Chris Dusauchoit in ‘Nieuwe Feiten’. “Als we kinderogen zien gaat ons vader- of moederhart openbloeien. En we hebben dat ook met grote ogen bij dieren. Denk maar aan al die Disneyfiguurtjes of cartoonfiguurtjes zoals Tweety.”

Het geheim van die schattige puppy-oogjes? Honden hebben er een speciale spier voor. Dat blijkt uit onderzoek van Britse en Amerikaanse dierenanatomen. “Ze hebben een aantal kadavers van wolven en honden met elkaar vergeleken. En meer bepaald zijn ze gaan kijken naar de spieren in de kop. En wat stelden ze vast? Dat ze bijna volledig hetzelfde zijn met uitzondering van één spiertje, dat ze de AU101 gedoopt hebben. Het is die spier die honden in staat stelt om hun ogen omhoog te trekken. Honden hebben die spier. Wolven hebben die niet.”

De verklaring? Dat ze die speciaal hebben ontwikkeld zou wel heel straf zijn, zegt Dusauchoit. Wat veel logischer lijkt, is het volgende beeld: “Stel: je leeft 25.000 jaar geleden, en je bent hondenfokker. Het is te zeggen: je hebt een hond, en je wil er nog één. Je laat je hond dekken en je hebt een nest met 7 kleine puppy’s. De pup die het meest zal opvallen is dat pupje dat zo triest naar jou kan kijken, en zegt: toe, neem mij. We hebben waarschijnlijk onbewust geselecteerd op die grote aandoenlijke ogen, en zo is die spier in de musculatuur van de hond geslopen.”

Meer weten? Beluister het integrale gesprek met Chris Dusauchoit:

Lees ook: