Het geheim van een goed leven? Schoonheid, angst en sterfelijkheid

19 oktober 2019
Damiaan Denys
Er is iets grondig mis met onze levenshouding. Niet alleen die van ons, maar ook die van u, van ons allemaal. Wij denken dat het leven maakbaar is en dat we er volledige controle over kunnen hebben. Maar dat is niet zo.

“Onze maatschappij barst van talloze regelgevingen en administratie, vanaf het moment waarop je geboren wordt zit je in een cocon van controle. Maar mensen verliezen de controle omdat ze te veel willen controleren”, vertelt neuropsychiater en filosoof Damiaan Denys in Interne Keuken.

Het ís niet normaal om mooi en succesvol te zijn en alles op orde te hebben

"Het ís niet normaal om mooi en succesvol te zijn en alles op orde te hebben. De torenhoge ambities die met ons mensbeeld gepaard gaan, zorgen er vooral voor dat we niet kunnen omgaan met verlies, mislukking en lijden. We zijn niet opgewassen tegen het echte leven, omdat we onszelf vanalles wijsmaken", gaat hij verder.

Zeggen wij niet. Zegt neuropsychiater en filosoof Damiaan Denys. Zijn advies: Leer omgaan met onzekerheid. Het bevrijdt! En koester je tijdelijkheid. Want die maakt dingen echt belangrijk.

Hij kwam ons zijn recept voor een goed leven verklappen. (Merk op: er staat een ‘goed’, niet een ‘gelukkig’ leven) Het bevat drie ingrediënten: schoonheid, angst en sterfelijkheid.

Begin al maar te oefenen.

Beluister het volledige gesprek: