“Het gevoel controle te verliezen, maakt ons banger dan corona zelf”

15 maart 2020
©Radio 1
“Op dit moment zijn de meeste mensen banger van de maatregelen en de gevolgen van het coronavirus, dan van corona zelf”, zegt Damiaan Denys. En hij zou moeten weten waar hij over spreekt, want hij is als psychiater gespecialiseerd in angst. Daarnaast is hij ook filosoof. Boeiende tijden dus voor hem. De psychiater ziet hoe mensen individueel reageren op het coronavirus. De filosoof kijkt naar hoe de angst in onze samenleving evolueert.

“De beurs die verlies maakt, Trump die een inreisverbod tegen Europeanen uitvaardigt of de mogelijke tekorten in ziekenhuizen, het zijn die zaken waar mensen nu het meest bang voor zijn. Minder voor het virus zelf”, zegt Damiaan Denys. Daar zit een belangrijk onderscheid.

De essentie van alle angst is controleverlies

“Controleverlies is de oorzaak van de angst die je voelt. En het is ook het gevoel van angst zelf: je weet niet wat je moet doen, hoe je de zaken moet aanpakken.” Sommige mensen doen niets, anderen wel iets, nog anderen doen rare dingen. “En dus is het gevolg dat je dat verlies aan controle zelf versterkt.”

Gezellig hamsteren en thuis blijven

En toch volgen de meeste mensen de maatregelen wel goed op. Omdat het nu nog aanpassingen zijn die relatief gemakkelijk zijn, denkt Denys. “Het is nog lekker spannend nu. We hamsteren een beetje, blijven gezellig samen thuis.” De meeste mensen zijn nog niet heel bang.

Aanvaard dat je geen controle hebt over de situatie

Wie wel al angst voelt, krijgt van de gerenommeerde psychiater nog gratis advies. “Probeer toe te geven dat je geen controle hebt over de situatie”, zegt Denys. “Aanvaard dat het lot zal beslissen of je ziek wordt of niet.” Hij beseft dat dat een uitdaging is. “Het vergt een moeilijke, flexibele attitude. Zeker in onze huidige maatschappij waar alles geregeld is.”

Lees ook:

Lijst van artikels