Is het gezond om geen vlees te eten?

26 februari 2020
"Vlees is de grote boosdoener in de klimaatopwarming", "Het is natuurlijk voor mensen om vlees te eten", "Dieren worden slecht behandeld in kwekerijen", "Vegetariërs zien er toch altijd wat bleekjes uit": het zijn veelgehoorde argumenten pro of contra vlees eten. Maar is het gezond om geen vlees te eten? Kunnen we alle voedingsstoffen die we nodig hebben om gezond te leven uit plantaardige producten halen?

De afgelopen jaren zijn er een pak vegetariërs bijgekomen. Maar is het wel zo gezond om vlees van het menu te schrappen? Of missen vegetariërs echt bepaalde voedingsstoffen?

Ann Meulemans doceert het vak voeding en gezondheid aan de KU Leuven en analyseert voor ons welke nutriënten vlees ons allemaal te bieden heeft. "Mensen moeten eten om te overleven. Voedsel levert energie en bouwstenen die we nodig hebben en ons lichaam zelf niet kan aanmaken. Vlees is een makkelijke bron om voedingsstoffen binnen te krijgen. Het bevat vitamine B, een aantal mineralen en eiwitten en vetten".

Eiwitten

In plantaardige voeding zitten ook eiwitten, maar de verhoudingen zijn anders, en buiten sojaproducten bevatten niet alle groenten, peulvruchten, noten en granen genoeg essentiële aminozuren.

Als je die eiwitten niet uit vlees wil halen, is het dus belangrijk om gebalanceerd te eten. Je moet de verschillende plantaardige eiwitbronnen goed met elkaar combineren. Bijvoorbeeld peulvruchten met granen. Zuivelproducten en eieren zijn ook altijd een goede keuze.

Mineralen

De meeste mineralen die in vlees zitten kan je ook van groenten krijgen. Bijvoorbeeld via broccoli, spinazie, aardappelen en volkoren graanproducten.

Ijzer

Voor ijzer moet er zeker extra aandacht zijn. IJzer helpt bij het transporteren van zuurstof in je bloed en de stofwisseling. Heb je een tekort aan ijzer, dan ben je sneller vermoeid.

Het voordeel van ijzer in vlees is dat het een vorm is dat we sneller kunnen opnemen dan het ijzer in plantaardig voedsel. Als je geen vlees eet is het belangrijk om genoeg vitamine C te eten. Dat zit vooral in groenten en fruit en zorgt ervoor dat het lichaam het plantaardig ijzer voldoende opneemt.

Vitamine B12

Er is één stof die we niet uit plantaardige producten kunnen halen, en dat is vitamine B12. Dat zit wel in vlees en is onmisbaar voor het aanmaken van rode bloedcellen en de goede werking van het zenuwstelsel. Tekorten kunnen zorgen voor bloedarmoede en schade aan je zenuwstelsel.

Eet je geen vlees, dan kan je vitamine B12 wel uit andere dierlijke producten halen. Zoals zuivelproducten, kaas, yoghurt en eieren. Als je veganist bent moet je supplementen en verrijkte producten nemen, zoals sojadranken of vleesvervangers.

Vlees is perfect vervangbaar

Vlees is dus perfect vervangbaar. Maar als je besluit om geen vlees te eten is het belangrijk om na te denken over de alternatieven. Een veggieburger alleen zal je tekorten niet opvangen.

Bekijk het volledige college:

Lees ook: