Is het gezond om met het raam open te slapen wanneer het vriest?

7 februari 2018
Slaapkamerraam
Veel mensen slapen met het slaapkamerraam open. Niet alleen in de zomer, ook in de winter als het koud is. Maar wat als het stevig vriest? Is dat dan nog wel gezond?

In Scandinavië is het al jarenlang een gewoonte: ouders laten hun baby's buiten, warm ingeduffeld in de wieg, een dutje doen. Ook in de vrieskou en wanneer er sneeuw ligt want dat schijnt ze sterk te maken. 

Johan Verbraecken, slaapspecialist aan de Universiteit van Antwerpen, licht het toe in 'Nieuwe Feiten': "Er is evidentie dat kinderen die geregeld 's middags buiten hun dutje doen minder snel ziek worden. Op dat ogenblik ademen ze namelijk frisse lucht in die wellicht van betere kwaliteit is dan de lucht in de huiskamer of op school. Daarnaast blijft de neusdoorgankelijkheid beter behouden omdat je dankzij de frisse buitenlucht spontaan door de neus ademhaalt. Dat zorgt onder andere voor minder slijmophopingen in de neus."

Belang van omgevingslucht

Is dat ook een goede reden om als volwassenene met het raam open te slapen? "Het is geen probleem om bij vriestemperaturen 's nachts met het raam open te slapen", zegt slaapspecialist Johan Verbraecken. "Er zijn waarschijnlijk een aantal voordelen aan verbonden. Maar er is een belangrijke voorwaarde: de omgevingslucht moet van voldoende kwaliteit zijn."

"In een warme woning is de lucht droger, waardoor de neus kan gaan irriteren en de neusdoorgankelijkheid bemoeilijkt wordt"

Als je naast een drukke weg woont dan moet je er wel rekening mee houden dat er veel fijn stof in de lucht hangt. "Hoge concentraties fijn stof zijn niet goed voor onze luchtwegen en neusdoorgankelijheid. Bovendien heb je naast een drukke weg ook last van geluidshinder." Uiteraard mag het ook niet té koud zijn in de slaapkamer. "De vrieskou is doenbaar als je je voldoende indekt. Je mag geen koude handen of voeten hebben en alleen je hoofd mag onbedekt blijven", aldus Verbraecken.

Persoonlijke voorkeur

Toch blijft de keuze om met het slaapkamerraam open te slapen subjectief. "Sommige mensen slapen beter met het raam open. Andere mensen geraken er net moeilijker door in slaap. Ik werk de hele dag in een kamer met hoge temperaturen. Daarom slaap ik in de winter zelf niet met het raam open wanneer het vriest", besluit Verbraecken. 

Lees ook