Het Griekse spelletje

27 juni 2015
Even een kleine search gedaan in de krantenarchieven van de voorbije twee maanden. Zoekterm "speltheorie". Alle zoekresultaten gaan over Griekenland.

Hoe dat komt? Wel, Yanis Varoufakis, minister van financiën, is een wiskundige gespecialiseerd in de speltheorie. Zelfs toen eind mei John Nash verongelukte, de bedenker van de speltheorie, vermeldden zijn in memoriams dat Varoufakis een speltheoreticus is.

Eerlijk gezegd breekt ons het angstzweet uit bij termen als integraal en goniometrie en en assymptoot en discriminant en permutatie. Maar spéltheorie, dat zou nog wel eens iets kunnen zijn voor de speelvogels die onze redactie bevolken. "Doen!", zegden we tegen elkaar. Echt iets voor de laatste uitzending van het seizoen.

Zo zijn we bij Philippe Cara terecht gekomen.

Wij weten uit ervaring dat wiskundigen aangenaam gezelschap zijn aan de keukentafel. Charmant hoe ze telkens hun uiterste best doen om dingen uit te leggen die ons, niet wiskundigen, het petje te boven gaan. Dat gaat nu ook zo zijn, we beseffen dat. Maar dat is niet erg, het is niet voor punten.

Mocht je zin hebben om u een beetje op te warmen tegen zaterdag, kan u even nadenken over het driedeurenprobleem.

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...

Radio 1 Select