Het grote romantische gebaar

14 februari 2020
Valentijn. Het grote commerciële feest van de liefde. De dag waarop pralines, bloemenboeketten en eetbare slipjes erin gaan als zoete koek. Er is wel een probleem met romantische gebaren: je weet niet hoe de ander daarop gaat reageren. Wat in de ogen van de één een prachtige betuiging van liefde lijkt, is in de ogen van de ander al gauw aanstellerij, kitsch, of … gênant. Om romantiek te doen werken, moet de ander dezelfde taal der liefde spreken. En da's niet evident.

Vandaag in De Wereld van Sofie: wat zijn de goede grote romantische gebaren zijn en welke komen creepy over?

Reporter Brecht Devoldere trok de straat op met een eenvoudige vraag: wat is romantiek? Wat werkt wel, wat werkt niet?

Een zeer geslaagd romantisch gebaar deed luisteraar Lotte. Ze plakte de hele stad vol met affiches, bedoeld voor slechts die éne. Die ondertussen haar man en de vader van haar kinderen is. Ze vertelt haar verhaal aan reporter Max Vryens.

Behalve Valentijn is 14 februari ook de verjaardag van Raymond Van het Groenewoud die we vandaag de hele dag vieren op Radio 1, want Raymond wordt 70. In De Wereld van Sofie praat hij over de jaren 60, de jaren dat hij de liefde ontdekte. Uiteraard ook aan Raymond de vraag: wat is het meest romantische dat hij ooit deed?

Een voorbeeld van een liefhebber van de grote gebaren is zonder twijfel de componist Hector Berlioz. Hij kon smachten als de beste. En schuwde het romantische gebaar niet. Ward Bogaert vertelt zijn verhaal.