"Het heeft geen zin om naar andere huisarts te gaan als je op lijst van risicopatiënten wil komen"

5 februari 2021
© Philipp Meiners (Unsplash)
Sinds eergisteren de lijst bekendgemaakt is met risicogroepen die voorrang zullen krijgen voor een coronavaccin, staat de telefoon van veel huisartsen niet stil. "We krijgen vooral bezorgde vragen", zegt huisarts Filip Charlier uit Binkom (Lubbeek) in 'De Ochtend'. "De voornaamste vragen die we krijgen van patiënten is hoe ze gaan weten of ze een risicopatiënt zijn en hoe ze vroeger opgeroepen gaan worden."

Ook bij huisartsenpraktijk Higeiya in Hasselt komen er heel wat vragen binnen. “Al voor dat de lijst van risicopatiënten gepubliceerd is, krijgen wij dagelijks heel veel vragen rond de vaccinatiestrategie”, vertelt huisarts Pieter-Jan Van Landegem aan Radio 2 Limburg.

“Sinds eergisteren krijgen we toch beduidend meer vragen. Veel patiënten vertellen me over hun aandoening en willen weten of ze dan ook een risicopatiënt zijn. Zo is het voor veel mensen bijvoorbeeld niet duidelijk of hun aandoening chronisch is of niet. Hoewel er nu een lijst is, zal er altijd een grijze zone blijven bestaan. Daar moeten wij als huisarts beoordelen of de patiënt in kwestie risicopatiënt wordt of niet.”

Ik zeg altijd tegen mijn patiënten dat het goed nieuws is als ze niet tot die lijst behoren.

Voor huisarts Filip Charlier is de lijst van risicogroepen wel duidelijk. "Via een zoekopdracht kan ik de patiënten die in aanmerking komen selecteren uit de elektronische medische dossiers", zegt hij. "Zo kan ik toch een vrij volledige lijst doorsturen naar het Agentschap Zorg en Gezondheid."

Hij krijgt ook telefoontjes van mensen die vragen hebben over waarom hun aandoening niet op de lijst staat. "Ik zeg altijd tegen mijn patiënten dat het goed nieuws is als ze niet tot die lijst behoren. Dat betekent dat het risico dat zij worden opgenomen in het ziekenhuis als ze corona krijgen heel laag is."

Populatieverantwoordelijke

De huisarts neemt ook niet de eindbeslissing over wie al dan niet wordt opgeroepen. Per vaccinatiecentrum is er een populatieverantwoordelijke die ook nog eens die lijsten controleert en beslist wie aangeschreven wordt.

Het heeft dus geen zin om naar een andere dokter te stappen als je op de lijst van risicopatiënten wil staan. "Wij kunnen enkel mensen aanbieden die bij ons een globaal medisch dossier hebben. Dat dossier kan maar bij één huisarts zitten."

Het oplijsten van patiënten die tot een risicogroep behoren, is een taakje dat erbij komt voor de huisarts. Toch is het volgens Charlier de investering waard. "We hebben mensen met een risicoprofiel die echt voorrang moeten krijgen bij de vaccinatie. We moeten die kans ook wel bieden."

Beluister het gesprek met huisarts Filip Charlier in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'