“Het ‘Hollywoodleven’ is ook maanden in een kantoor zitten en debatteren over het opblazen van helikopters"

22 januari 2020
Robrecht Heyvaert is de DOP van ‘Bad boys for life’. Dat betekent dat hij instaat voor hoe de film in beeld wordt gebracht, welke camera’s er gebruikt worden, welk licht enzovoort. ‘Achter de feiten’ keek ‘achter de schermen’ van een echte kaskraker en kwam te weten hoe het er aan toe gaat in Hollywood.

Sinds vandaag kan je naar 'Bad boys for life' gaan kijken in de bioscoop. Adil El Arbi en Bilall Fallah zijn de regisseurs en zijn de laatste dagen niet weg te slaan uit de kranten en tv-journaals om hun film te promoten in ons land. Maar wat weinig mensen weten is dat er nog een derde Belg meewerkte aan deze film.

Robrecht Heyvaert is amper 32 en staat al aan het hoofd van 200 cameramensen in een megaproductie wat de film ‘Bad boys for life’ toch wel is. “Ik merkte wel dat Bilall, Adil en ik bij de jongste mensen hoorden op de set."

Kantoorjob

Heyvaert trok mee naar Hollywood om de film te maken. “De eerste drie maanden waren als een kantoorjob eigenlijk, we zochten locaties en debatteerden over hoe we helikopters zouden laten ontploffen”. Een film als 'Bad boys for life' maken kost ook erg veel geld, maar wij kwamen niet snel aan onze limieten, vertelt Heyvaert: “Het gebeurt dat producenten zeggen dat je geen 7 maar 14 auto’s mag laten crashen voor één scène.”

Ontmoeten van jeugdidolen

Meewerken aan een kaskraker als 'Bad boys for life' betekent ook dat je filmsterren ontmoet. Mensen die je vroeger op posters had staan die in je kamer hangen. Heyvaert kreeg zo de kans om samen te werken met Will Smith. Maar de eerste ontmoeting met zijn idool liep niet helemaal zoals hij in gedachten had. “Ik had bedacht wat ik zou zeggen als ik Will Smith zou ontmoeten, maar toen stond hij daar plots en ik kon amper een paar zinnetjes uitbrengen. Gelukkig nam hij het gesprek meteen over en was hij erg geïnteresseerd in mij en mijn werk."

(lees verder onder de foto)

Adil El Arbi, Will Smith, Martin Lawrence en Billal Fallah (© AFP)

DOP’s worden niet rijk van een kaskraker als 'Bad boys for life'

De film kende een droomstart en leverde na het eerste weekend al 73 miljoen dollar op. Dat is enorm. Maar of dat nu betekent dat ook Robrecht Heyvaert daar rijk van is geworden is niet helemaal waar. “Ik heb geluk gehad deze film te mogen draaien en ik zie het als een opstap. Maar nu zijn ze nog niet met contracten aan het zwaaien. Mogelijk zal dat na nog een paar films wel het geval zijn”. Of hij dan over een paar jaar een villa kan kopen naast Will Smith in Bell Air? “Ik betwijfel het” zegt Heyvaert.

Ontspannen naar films kijken

Als DOP is het wel niet makkelijk om nog gewoon ontspannen naar een film te kijken. Als je voor je beroep voortdurend bezig bent met camerastandpunten en licht is het moeilijk om dat uit te schakelen, zegt Heyvaert: “Meestal is het een slecht teken als ik begin te letten op het licht en zo, dan is het een slechte film.” Al heeft dat ook voordelen: “Ik kan daardoor wel ook genieten van hele slechte films omdat ik zit uit te zoeken waarom het zo mislukt is."

Toekomst

Robrecht Heyvaert lijkt nu wel gelanceerd. Hij is nu bezig met een film over de Zillion. Daarvoor rijdt hij nu het hele land rond om discotheken te bezoeken. “Als alles goed gaat komt de film in het voorjaar van 2021 in de zalen”. Daarna draait hij mogelijk een film met Mel Gibson. Robrecht Heyvaert... Onthouden die naam.

Beluister de integrale uitzending van 'Achter de feiten':

Lees ook:

Radio 1 Select