Het huis van je dromen

18 mei 2020
Ook al zijn veel maatregelen al wat losser geworden, voor het grootste deel speelt ons leven zich deze dagen toch nog af in ons kot. Ongetwijfeld ben je je al eens vragen beginnen stellen bij dat kot van je. Had ik nu maar een tuin! Waarom heb ik daar mijn bureau gezet, met al dat licht dat op mijn scherm valt? Misschien beter die grote kamer in 2 kleinere splitsen? En in ons hoofd weten we hoe het perfect zou moeten zijn, toch? Hoe het beter kan? Daarom hebben we het vandaag over droomhuizen.

MIsschien kunnen we al wel inspiratie opdoen bij de huizen die we kennen uit boeken? Uit onze lievelingsromans? Ward Bogaert dook in zijn boekenkast, en botste op enkele huizen die zijn hoofd op hol doen slaan.

Een van de meest merkwaardige romans waarin een huis de hoofdrol speelt is ‘La vie mode d’emploi’, ‘Het leven een gebruiksaanwijzing’  van Georges Perec uit 1978. Nu ja “huis”… het gaat om flatgebouw met 100 kamers, waarvan Perec er 99 beschrijft. Voor schrijver Ivo Victoria is het een verbijsterend en jaloersmakend boek. En bij uitstek lectuur voor lockdowntijden. Hij leerde het boek kennen toen hij zelf een roman ging schrijven met een flatgebouw in de hoofdrol.

Wat als je een architect vraagt om zijn “droomhuis” te beschrijven? Architect Sven Grooten (B-architecten) komt dan uit bij het mythische “Casa Malaparte” op Capri. De architect was Adalberto Libera, een vertegenwoordiger van het Italiaanse rationalisme en futurisme. Wat maakt dat huis zo bijzonder?

Voor auteur en literatuurkenner Mathijs De Ridder is het huis van Paul Van Ostaijen in Antwerpen momenteel zijn droomhuis. Hij schrijft aan de biografie van Van Ostaijen en dichter bij de schrijver komt hij niet. Een reportage van Max Vrijens.