Het Indiase kastensysteem is een verzinsel

9 september 2016
Even de wikipediakennis op een rijtje: er zijn vier kasten. Bovenaan staan de brahmanen, de priesters. Daaronder volgen de kshatriya's, de vaishya's en de shudra's. Dat zijn krijgers, boeren en handelaars en tenslotte arbeiders en dienaren. Wie tot geen van die vier kasten behoort is een paria, een onaanraakbare.

Onze bron lijkt betrouwbaar. Sarika Rao is zo Indiaas als - euh, tja - de Heilige Koe en het kastensysteem. We hebben ze uitgenodigd omdat ze aan de Universiteit van Gent aan het doctoreren is op dat systeem. Ze verzekert ons dat er bij heel dat kastenverhaal nogal wat mitsen en maren te plaatsen zijn. Wat er in Europa over wordt beweerd, is naast de kwestie. En het vreemde is: ook wat daarover in India wordt verteld is naast de kwestie.

Dat blijkt als je de geschiedenis van India bestudeert. De vier duidelijk afgebakende en hierarchisch gestructureerde kasten met de brahmanen aan de top van de piramide duiken pas op als de Britten India koloniseren, en als katholieke en protestantse zendelingen elkaar beginnen te beconcureren.

De rest is voor morgen, als Sarika Rao aan onze keukentafel zit.