“Het intellect van de gemiddelde bewakingsagent ligt niet al te hoog”

25 april 2016
“Het intellect van de gemiddelde bewakingsagent ligt niet al te hoog”
Jan D. werkte zelf van 2010 tot 2013 voor Securitas. Hij wilde liever niet gebeld worden in de uitzending. Maar hij wou wel graag zijn verhaal kwijt aan de redactie.Zo vertelt hij dat een significant deel van de bewakingsagenten mensen zonder diploma zijn. Vaak willen ze wel bij de politie gaan werken, maar slagen ze gewoon niet voor de toelatingsproeven. Het intellect van de gemiddelde bewakingsagent ligt niet al te hoog.

Jan D. werkte zelf van 2010 tot 2013 voor Securitas. Hij wilde liever niet gebeld worden in de uitzending. Maar hij wou wel graag zijn verhaal kwijt aan de redactie.

Zo vertelt hij dat een significant deel van de bewakingsagenten mensen zonder diploma zijn. Vaak willen ze wel bij de politie gaan werken, maar slagen ze gewoon niet voor de toelatingsproeven. 

Het intellect van de gemiddelde bewakingsagent ligt niet al te hoog

“Niet dat ik zelf een groot, elitair genie ben" gaat hij verder "Maar ik voelde mij vaak wel "te slim" voor de omgeving waar ik werkte. Het is nooit een goed teken als je meer inzicht hebt in bepaalde aspecten dan uw oversten.”

Hij kaart ook aan dat de basisopleiding ruim onvoldoende is om op een degelijke manier de veiligheid te garanderen. Die opleiding duurt ongeveer drie weken en hierin zit alles vervat: EHBO, zelfverdediging, wettelijk kader, taken, ...

Hoe lang een politieopleiding duurt, weet hij niet precies. “Maar volgens mij duurt dit veel langer dan drie weken.”

Het lijkt hem dus geen goed idee om bewakingsagenten meer politionele bevoegdheden en taken te geven. Al wil hij niet iedereen over dezelfde kam scheren.