"Het kan niet dat naties als Brazilië beslissen over de luchtkwaliteit van de hele planeet"

16 december 2018
Bas Smets is landschapsarchitect en wereldreiziger. En dus erg begaan met het lot van de planeet. Hij maakt zich zorgen, en broedt op oplossingen.

Reizen zit er bij Bas Smets al in van jongs af aan, zo blijkt in 'Touché'. Zijn ouders woonden lang in Afrika. “Later namen ze mijn broer en mij ook overal mee naartoe. Ik herinner me nog dat we voor vijf a zes weken door Syrië trokken toen ik een tiener was. We maakten ook een lange reis door Jemen.”

Smets nam die passie voor reizen zelf over. Het begrip ‘thuis’ is voor hem relatief. Zijn bureau is in Brussel, maar hij woonde jarenlang in Parijs, en zijn vriendin woont daar nog steeds. Als tiener deed hij een uitwisseling in de Amerikaanse staat Oregon. “Een prachtig gebied, waar ik voor het eerst echt kennismaakte met de grote natuur.”

Jair Bolsonaro

Als landschapsarchitect ligt precies die natuur hem nauw aan het hart. Hij maakt zich zorgen over de recente verkiezing van de rechtse president Jair Bolsonaro in Brazilië. “Ik begrijp dat mensen voor veiligheid en tegen corruptie kiezen. Maar Bolsonaro heeft al plannen gemaakt om het regenwoud te ontginnen. Dat vind ik gevaarlijk. En ook de koraalriffen zijn bedreigd, omdat er veel CO2 in de oceaan zit.”

“Natuurlijk zou je veel winst kunnen maken door het regenwoud te gaan kappen”, zegt Smets. “Maar zo’n woud is een resultaat van miljoenen jaren biologische evolutie. Wie zijn wij dan in onze korte levensspanne op de planeet om zoiets te doen?”

Smets blikt vooruit. “Het is moeilijk om met 196 landen tot een klimaatakkoord te komen. Zoals vaak zal een apocalyps nodig zijn om de grote verandering erdoor te duwen. En die zal er ook komen.”

Ik ben geen fan van gazons. Geef vegetatie vrij spel!

Smets is een aanhanger van het idee om het Amazonewoud veilig te stellen via een wereldbank. “Die wereldbank zou een natuurgebied moeten opkopen dat groot genoeg is om de regeneratie van CO2 naar zuurstof veilig te stellen. En dat voor iedereen. Want we moeten nadenken op planetaire schaal. Nu zijn ecologisch belangrijke gebieden in handen van naties. Maar het klopt niet dat zij kunnen beslissen over de luchtkwaliteit van de hele planeet.”

Beluister Touché ook als podcast

Lees ook: 

Lijst van artikels