Het kan verkeren

17 juni 2019
Tijdens dit seizoen van 'De Wereld van Sofie' hoorden we hoe het leven soms een totaal nieuwe wending kan krijgen. Iemand belt aan, of je botst tegen iemand of iets aan en je leven is niet meer hetzelfde. We verzamelden deze mooie maar ook ontroerende verhalen in onze eerste compilatie van de week.

Je hebt niet altijd zelf alles in handen. Van bovenaf kan men als een Goliath zelfs je huis afnemen. Dat overkwam in 2006 Filomena (Filouke) en Albert. Om een industrieterrein neer te poten werd heel hun wijk onteigend en kregen ze een peulenschil voor hun grond. Filouke en Albert lieten zich niet doen. Nee, ze gingen de strijd aan met een triumviraat van de gemeente, de provincie en de projectontwikkelaar. Max Vrijens zocht hen op.

Luister naar de reportage in de David vs. Goliath-uitzending (van 1:26:10 tot 1:32:02).

Ruim een minuut na lancering viel op 28 januari 1986 de spaceshuttle Challenger uit elkaar. Alle astronauten kwamen daarbij om het leven. Die dag veranderde het leven van ingenieur Bob Ebeling definitief. Vincent Byloo vertelt het verhaal van deze man, die heel zijn leven lang met spijt bleef rondlopen omdat hij de lancering niet kon tegenhouden.

De uitzending over spijt vind je hier (van 1:28:38 tot 1:36:04).

Soms kan je een boodschap krijgen, die je leven ten goede verandert. Het ging in één van onze uitzendingen over “de roes”, en waarom de mens die zo graag opzoekt. Het gesprek met Geert is ons lang bijgebleven. Hij was jarenlang verslaafd aan alcohol. Zwaar verslaafd. Tot zijn dochter hem duidelijk maakte dat het anders moest.

Het gesprek met Geert kan je hier herbeluisteren (van 1:37:09 tot 1:48:00).

Je kent Andy De Koker misschien van zijn passage in 'The Voice van Vlaanderen'. Na de Blind Auditon viel hij in zijn garage in een twee meter diepe put. Plots was hij een groot deel van zijn geheugen kwijt. Zijn gezin kende hij niet meer, hij had geen idee dat hij mee deed aan de zangwedstrijd. Zijn persoonlijkheid veranderde er zelfs voor, vertelde hij aan Lotte De Caluwe.

Luister naar de reportage met Andy.

Zo'n jaar geleden outte Bo Van Spilbeeck zich als transgender. Haar leven werd daardoor een rollercoaster. Toen Sarah Bettens van K's Choice aan Linde Merckpoel vertelde voortaan als Sam Bettens door het leven te gaan, ging Bo door een nieuwe rollercoaster. Ze vertelde aan Sofie hoe belangrijk rolmodellen zijn voor een gemeenschap die nog te vaak met argusogen of zelfs spot bekeken wordt.

Het gesprek met Bo Van Spilbeeck vind je hier (van 1:39:20 tot 1:52:40).

Roland Boulengier kwam 18 jaar geleden serieus in de problemen. Er zat bloedklonter in zijn hersenstam. Dat zorgde ervoor dat Roland in een totale “Locked In” toestand ging. Hij kon alleen zijn ogen nog bewegen. Hij haalt kracht uit het feit dat hij de kinderen en kleinkinderen ziet opgroeien. Reporter Brecht Devoldere zocht hem op.

De reportage kan je hier beluisteren (van 1:19:40 tot 1:27:30).

Beluister de uitzending:

Lees ook: