Het koloniale verleden van de Denen

11 juni 2015
In de jaren '50 van de vorige eeuw werden 22 Groenlandse kinderen door de Deense overheid gescheiden van hun ouders en meegenomen naar Denemarken. Het ging om een sociaal project waarbij ze de kinderen tot ideale Denen wilden omvormen. Ruim 60 jaar later likken de slachtoffers nog altijd hun wonden.

Groenland was indertijd een kolonie van Denemarken en de Deense regering wilde de in hun ogen verwilderde Inuit-kinderen een kans geven op een beter leven. Ze werden daarvoor bij pleeggezinnen ondergebracht en vervreemden totaal van hun eigen familie. Ook sociale organisaties als Save The Children en het Deense Rode Kruis werkten mee aan het project.

Maar ondanks alle goede bedoelingen liep het project voor de meeste kinderen slecht af. De overlevenden vragen al jaren om verontschuldigingen van de Deense overheid, maar die zijn er nog altijd niet gekomen. Save the children en het Rode Kruis hebben zich intussen wel al verontschuldigd bij de slachtoffers.

Maar wat bezielde de toenmalige initiatiefnemers om iets dergelijks uit te proberen? Waarom greep er niemand in toen bleek dat het project weinig slaagkansen had? En waarom talmt de Deense overheid zo met haar excuses?

Scandinavië-correspondent Elizabeth Lannoo.