Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

"Het komt niet goed over dat er nog altijd geen tekst van het regeer­akkoord is"

di 1 okt. - 8:37

Binnen de regeringspartijen weerklinkt gemor over het uitblijven van integrale tekst, sommige leden willen zelfs tegenstemmen als ze voor de congressen van vanavond niet alle cijfers hebben. Politiek expert Ivan De Vadder heeft in 'De Ochtend' uitgelegd dat er nog veel blinde vlekken zijn.
© Belga (Nicolas Maeterlinck)

Door de tijd heen is er een inflatie van woorden in de regeringsakkoorden. In 1992 bevatte het regeerakkoord nog amper 25.000 woorden, terwijl het er in 2016 al 60.000 waren. Nu wordt alweer een record gebroken: de tekst, die vandaag zou verspreid worden, telt niet minder dan 319 bladzijden.

Maar ze is er dus nog niet. En aangezien de leden van de partijen op de partijcongressen vanavond moeten beslissen over een regeringsdeelname, veroorzaakt dat ergernis. Zo schreef CD&V-jongerenvoorzitter Sammy Mahdi op Twitter: "Ik keur geen tekst goed die ik niet gelezen heb. Op basis van een samenvatting en een presentatie kan ik geen goedkeuring geven. Dit gaat over 5 jaar Vlaams beleid. Dan lees ik graag alle punten en komma's."

Maar waarop moeten de leden zich vanavond dan baseren? "De onderhandelaars zullen uitleg geven over de tekst, en onderstrepen welke punten ze binnengehaald hebben", legt politiek expert Ivan De Vadder uit in 'De Ochtend'. Op basis daarvan nemen de leden hun beslissing, en dat is eigenlijk een stuk particratie. De partijen nemen de belissingen, en de leden moeten beslissen of ze daar vertrouwen in hebben of niet.

Blinde vlekken

Volgens De Vadder is er echt wel een probleem. "Het komt niet goed over dat er nog altijd geen tekst is. We hebben op dit moment weinig cijfers, en dat is toch een probleem. Je moet de begroting kunnen reconstrueren, en kijken of alles klopt. Waar wordt er meer of minder geld aan besteed? Je moet de bedragen kunnen vergelijken met het verleden. Die oefening kunnen we op dit moment niet maken.

Bovendien zijn er nog veel blinde vlekken. "We hebben gisteren de prioriteiten mee gekregen: werk, de gemeenschapsdienst, de activering, integratie of onderwijs. Maar over klimaat, armoede, mobiliteit of de staatshervorming is veel minder verteld. Over staatshervorming maar één zinnetje, helemaal op het einde. We zijn toch nieuwsgierig naar die onderwerpen en we willen er cijfers bij om alles te controleren."

Beluister het gesprek met Ivan De Vadder in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet