Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Bij Debecker

"Het kwaliteitslabel voor duurzaam beleggen, is hinken op twee benen"

wo 13 feb. - 1:39

Febelfin, de koepel van Belgische banken, heeft een kwaliteitsnorm uitgewerkt voor duurzame financiële producten, zoals beleggingsfondsen. Financiële producten die de norm halen krijgen een kwaliteitslabel. Bij Debecker liet journalist Steven Rombaut zijn licht schijnen op dat label en wat duurzaam beleggen nu precies inhoudt.
"Het kwaliteitslabel voor duurzaam beleggen, is hinken op twee benen"

Duurzaam beleggen betekent dat je je geld investeert in bedrijven die een bijdrage leveren aan bepaalde maatschappelijke uitdagingen. “Vroeger lag de focus van duurzaam beleggen op het uitsluiten van bepaalde sectoren zoals de gok-of tabaksindustrie.

Nu is duurzaam beleggen meer beleggen in bedrijven die bijdragen aan maatschappelijke uitdagingen, zoals hernieuwbare energie of het zuiveren van water”, zegt Steven Rombaut, economiejournalist van VRT NWS Bij Debecker.

Ik was erg blij toen ik een bank vond die zich focust op ethisch beleggen. Investeren in zaken die mens en natuur ten goede komen, geeft mijn leven een positieve energie.

— Lucas Bauwens

Beleggingsfonds

Via beleggingsfondsen, voorgeschoteld door een bank, krijg je een idee welke aandelen precies duurzaam zijn. Banken zoals KBC en BNP Paribas Fortis leverden de afgelopen jaren ook meer inspanning om dergelijke fondsen te verkopen. Luisteraar Lucas Bauwens: “Ik was erg blij toen ik een bank vond die zich focuste op ethisch beleggen. Investeren in zaken die mens en natuur ten goede komen, geeft mijn werk, dus mijn geld, en daardoor ook mijn leven een positieve energie.”

Duurzaam sparen

Niet iedereen wil of kan natuurlijk beleggen. Je kan er ook voor kiezen om duurzaam te sparen. Dat betekent dat een deel van je spaargeld gebruikt wordt om duurzame projecten te ondersteunen. Het is echter niet altijd even duidelijk hoe duurzaam die projecten in de praktijk écht zijn. “Wil je zeker zijn dat je spaargeld naar een duurzaam project gaat, dan moet je een duurzame spaarrekening nemen bij één van de drie banken die dit aanbiedt”, zegt Steven Rombaut. Het gaat dan over banken zoals Evi, Triodos of de Gentse spaarbank VDK.

Een ruim aanbod willen aanbieden, zorgt ook voor minder duurzame projecten in het assortiment. Dus het kwaliteitslabel is wat hinken op twee benen.

— Steven Rombaut

Kwaliteitslabel

Op het gloednieuwe kwaliteitslabel van Febelfin, dat bepaalt of een fonds al dan niet duurzaam is, kwam er ook al wat kritiek. Benjamin Clarysse van Bond Beter Leefmilieu, zei: “Het label van Febelfin zet de deur op een kier voor bedrijven die een groot deel van hun inkomsten uit olieboring en gaswinning halen. De norm van het label is volgens ons niet scherp genoeg.”

Febelfin bevestigt dat zij de energiesector niet volledig uitsluiten. Zij willen een ruim aanbod van duurzame producten aanbieden en niet alleen producten die gericht zijn op klimaat of milieu.


"Dat is inderdaad wat hinken op twee benen", zegt ook Steven Rombaut: “Ze willen een ruim aanbod geven, waardoor ze minder selectief kunnen zijn, en daardoor soms ook minder duurzaam.”

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet