"Het leek alsof we elkaar al jaren kenden"

26 oktober 2019
Simon Van Glabeke en Olivia Grisard (Foto © Emmanuel Crooy)
Belgodyssee? Dat zijn zeven duo’s van laatstejaarsstudenten (de ene Nederlandstalig, de andere Franstalig) die twee weken lang samenwerken aan radioreportages en artikels (voor de geschreven pers en online). Simon Van Glabeke en Olivia Grisard bijten de spits af.

Hoe heeft Simon Van Glabeke het hele Belgodyssee-gebeuren beleefd? Zijn verslag:

Na een intense selectiedag kregen Olivia en ik de bevrijdende sms: we waren een van de zeven geselecteerde duo’s voor Belgodyssee 2019! Een avontuur waar we meteen invlogen, want amper enkele dagen later stonden de deuren van VRT en RTBF al voor ons open.

Vrijdag startte ons verlengd brainstormweekend. Aan beide kanten van de taalgrens gingen we op zoek naar positieve initiatieven in de strijd tegen de klimaatverandering, het centrale thema dit jaar. We zaten al snel op dezelfde golflengte en het leek alsof we elkaar al jaren kenden. Dat maakte de voorbereiding een stuk eenvoudiger, want we konden open en eerlijk praten over elkaars ideeën. 

Na enkele denksessies kwamen we uit bij de actiedag ‘Eet lokaal’ van vzw GoodPlanet. In meer dan 600 Belgische scholen staken leerlingen en leerkrachten de handen uit de mouwen om te koken met lokale en seizoensgebonden groenten en fruit. Olivia en ik gingen in twee Brusselse scholen kijken hoe dat er precies aan toeging.

De verwondering was op de gezichten af te lezen toen de leerlingen enkele vergeten lokale groenten kregen voorgeschoteld. Na een paar uur snijden, raspen en mixen mochten we samen met de hele school genieten van stukjes koolrabi en pastinaak. Regenboogwortels en een zacht sausje van rode biet maakten de culinaire ervaring compleet.

Meer nog dan de verrassende smaken bleef het enthousiasme van de leerlingen en leerkrachten ons bij. Door de klimaatmarsen ontstond de indruk dat leerlingen vooral op straat hun stem lieten horen. Deze actiedag toonde ons dat ook binnen de schoolmuren volop wordt gewerkt aan een duurzame samenleving. De leerlingen geven alvast het goede voorbeeld, Olivia en ik kunnen nu niet langer achterblijven…

Beluister de reportage van Simon Van Glabeke:

Lees ook: