Het leven zoals het was: de nazi-bezetting

27 mei 2015

Zaterdag keken 518.000 Tsjechen naar de eerste aflevering van Vakantie in het protectoraat, een realitysreeks over het leven tijdens de nazi-bezetting. Ter vergelijking: die avond trok het Songfestival 230.000 Tsjechische kijkers.

De serie loopt over acht afleveringen en volgt een gezin van drie generaties dat samen op een boerderij in een afgelegen bergdorpje woont. Buren, nazi's en gestapo-officieren zijn acteurs, maar de gezinsleden zijn 'gewone mensen' die werden gekozen uit 400 kandidaten.

Ze vangen 1 miljoen kronen (36.500 euro) als ze twee maanden lang oorlogsongemakken als intimidatie, ondervragingen, afpersing, bombardementen en voedseltekorten kunnen overleven.

U kan zich voorstellen dat binnen- en buitenland bedenkingen heeft bij een realityshow die 'plat entertainment' maakt op de kap van de miljoenen mensen die omkwamen tijdens WOII. 'Wat is het volgende? Big Brother Auschwitz?' opperde iemand.

Volgens regisseur Zora Cejnkova gaat het niet om de zoveelste geruchtmakende reality-televisie, maar een heel nieuw concept. Vakantie in het protectoraat is 'situatiedrama' dat eerder aanleunt bij Living History van de BBC dan bij realityshows. 'Het doel van het project is om te bepalen of een hedendaags Tsjechische gezin kan overleven in situaties waartoe onze grootouders gedwongen waren'.

Intussen kan u stemmen op het gezinslid dat de beste bijdrage leverde aan het leven in het protectoraat. Iedere aflevering zijn er 50 waardevolle herdenkingsmunten te winnen! Oma Jarmila (links op het plaatje) kreeg na de eerste aflevering 68 procent van de stemmen.

Gisteravond was er aflevering twee: 'De regels van het overleven'. Benieuwd of oma weer het meest waardevolle gezinslid was.

Radio 1 Select