"Het lijkt weinig waarschijnlijk dat Madeleine nog zou leven, maar zeg nooit nooit."

4 juni 2020
Dertien jaar na haar verdwijning hebben Duitse, Britse en Portugese speurders een concrete verdachte op het oog in de zaak Madeleine McCann. De vierjarige kleuter verdween in mei 2007 uit haar hotelkamer in Portugal, maar speurders zijn niet blijven stilzitten. Jarenlang zochten ze naar een doorbraak, die er nu misschien is.

Toen de Britse kleuter Madeleine McCann 13 jaar geleden verdween, was ook Alain Remue als hoofd van de Cel Vermiste Personen in ons land nauw betrokken bij de zaak. "McCann werd toen zogezegd tientallen keren gezien in België." Maar nooit kwam er iets concreet uit de bus. Niet bij ons, en ook niet in het buitenland", zo vertelt hij in 'De Wereld Vandaag'.

Grote doorbraak?

Tot nu: het gerecht in Duitsland heeft een Duitse man van 43 aangeduid als mogelijke verdachte. "Toen ik het nieuws hoorde, dacht ik dat het mooi zou zijn dat dit mysterie eindelijk opgelost wordt. Ik ben dus enerzijds benieuwd en verrast." Anderzijds is Remue afwachtend, want "we hebben al een paar verdachten de revue zien passeren, waar we nadien niks meer van gehoord hebben."

Het lijkt weinig waarschijnlijk dat Madeleine nog zou leven, maar zeg nooit nooit.

En toch zijn er bij deze verdachte een aantal zaken die toch van nabij moeten worden bekeken, zo klinkt het. "Hij wordt geplaatst waar het is gebeurd, zijn voertuig zou heringeschreven zijn vlak na de verdwijning, enzovoort. Dat zijn toch zaken die moeten worden uitgevlooid."

Alles hangt af van het verdere verloop van het onderzoek van de Duitse collega's en of er al dan niet een lichaam gevonden wordt. We zijn niet helderziend, maar ik hoop uit de grond van mijn hart dat er duidelijkheid komt."

Moordonderzoek

Opvallend is dat de Duitse onderzoekers spreken over een 'moordonderzoek'. Het lijkt er dus op dat zij misschien meer weten over wat er is gebeurd met Madeleine. "Het stemt tot nadenken dat een van de onderzoekers dat zo openlijk zegt, maar zeg nooit nooit", zegt Alain Remue "Kijk maar naar Natascha Kampusch, zij werd ook levend gevonden na acht jaar verdwenen te zijn. Maar het lijkt weinig waarschijnlijk dat Madeleine nog zou leven."

"Dat de politie zo'n brede oproep doet, is een goede zaak", gaat Remue verder. "Misschien zijn er mensen die al jaren met info rondlopen en nu de kans krijgen om die mee te delen, nu die verdachte toch al in de gevangenis zit bijvoorbeeld."

"Zeg nooit nooit"

"Keihard werken, maar er niet geraken", dat gevoel kennen we in België ook, zegt Alain Remue. Hij verwijst naar het harde werk van Scotland Yard de afgelopen jaren en naar de verdwijningen van de Belgische Liam Van den Brande en Nathalie Geijsbregts na jaren nog steeds onopgelost zijn.

Maar er is altijd hoop: "In België was jarenlang de kleine lLisabeth Brichet vermist. We hebben altijd gedacht dat we haar nooit zouden vinden, maar in 2004 zijn we haar stoffelijke resten gaan opvragen nadat de zaak Fourniret ontplofte. Dus het kan altijd. Je moet een dosis geluk hebben en doorzettingsvermogen. Maar zeg nooit nooit, alles kan", antwoordt Remue of de vraag of het lichaam van Madeleine nog gevonden zal worden.

Beluister het interview: