"Het lijkt wel alsof Termont heel wat mispeuterd heeft"

29 augustus 2016
De Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) wordt vanavond aan de tand gevoeld in de Optima-commissie van de gemeenteraad, die zal onderzoeken of er deontologische fouten zijn gebeurd in het contact met de failliete bank Optima. N-VA-fractieleider Siegfried Bracke is naar eigen zeggen ongerust over een brief van de advocaat van de burgemeester.
De Optima-commissie binnen de Gentse gemeenteraad werd begin deze zomer opgericht nadat burgemeester Termont zelf aangegeven had "onvoorzichtig te zijn geweest" in zijn contacten met "het bedrijfsleven". In dit specifieke geval ging het dan onder meer om het contact met Jeroen Piqueur, de voormalige topman van de ondertussen failliete bank Optima.

"Die commissie werd binnen de Gentse gemeenteraad unaniem opgericht", benadrukt N-VA-fractieleider Siegfried Bracke in "De Ochtend". "Ondertussen merken we dat de advocaat van de burgemeester een brief heeft geschreven als advocaat van een cliënt die heel wat heeft mispeuterd."

Volgens Bracke gaat het om een brief van vier pagina's met een hele reeks procedureopmerkingen. "Termont richt dus mee een commissie op en laat zijn advocaat vervolgens een brief schrijven waarin hij zegt dat de commissie niet bevoegd is. De burgemeester heeft zelf gezegd dat hij over de schreef is gegaan, maar nu lijkt het wel alsof de man onnoemelijke feiten heeft gepleegd."

De N-VA'er heeft naar eigen zeggen niet de bedoeling om iemand aan de schandpaal te nagelen. "We willen het verleden grondig analyseren met als doel de toekomst beter te maken", zegt hij. "Mij interesseert het om in de contacten tussen politiek en bedrijfsleven systemen in te bouwen, flitspalen en oranje lichten. De indruk bestaat nu immers dat sommige partijen die tot een clubje behoorden buitenissig veel voordelen genoten ten opzichte van anderen."

Bron © deredactie.be

Radio 1 Select