"Het lijkt wel of iedereen mondmaskers maakt voor elkaar!"

4 mei 2020
De #NationaleNaaiActie, die iedereen wil aanzetten om zelf mondmaskers te maken, is een geweldig succes. Volgens boegbeeld Lieven Scheire werd het naaipatroon afgelopen week 1 miljoen keer gedownload. "En het mooie is dat mensen voor elkaar aan de slag gaan: elke buurt heeft wel een 'Marc' of 'Hilde' die voor anderen mondmaskers maakt!”

Vanaf vandaag zijn mondmaskers verplicht voor wie het openbaar vervoer neemt en op openbare plaatsen waar 1.5 meter afstand houden onmogelijk is. Precies daarom startte vorige week de #NationaleNaaiActie. Met de bedoeling om heel België te mobiliseren om zelf mondmaskers te maken. En wat blijkt? Het was een fenomenaal succes!

Tot in Amerika

“Het is een zeer actieve week geweest”, zegt Lieven Scheire in 'We zullen doorgaan'''. “Het naaipatroon op maakjemondmasker.be is de voorbije week 1 miljoen keer gedownload. En als we de weken daarvoor erbij tellen, komen we in totaal aan 3 miljoen downloads. Voornamelijk uit België, maar ook uit Nederland en Frankrijk. Zelfs in Amerika gaan ze met ons patroon aan de slag! En om nog meer van de wereld te kunnen bedienen, komt er deze week ook een Arabische versie."

Het lijkt wel of iedereen in de weer is met naald en draad. “Er zijn bijvoorbeeld lokale ateliers gebouwd waar mensen – op veilige afstand van elkaar – samen aan de slag zijn. Bij Ferm alleen al zijn er 35 000 gemaakt, maar er zijn ook mensen die in alle stilte thuis voor hun hele dorp aan het naaien zijn. Er ontstaan heuse mondmasker-netwerken, en elke buurt heeft wel een 'Marc' of 'Hilde' die voor anderen mondmaskers maakt.”

Aantal?

Hoeveel mondmaskers er intussen genaaid zijn, is moeilijk in te schatten – net omdat er zoveel op kleine schaal gebeurt. “Maar de Stad Gent alleen al heeft er 85 000 ingezameld om te verdelen via het OCMW en de lokale verenigingen.” 

Maar de #NationaleNaaiActie is nog niet gedaan. “Mensen kunnen hun zelfgemaakte mondmaskers nog altijd doneren via de officiële inzamelpunten die je terugvindt op maakjemondmasker.be."

Lees ook: