“Het mag nu wel eens gaan regenen”

2 november 2018
Oktober was een warme maand. Er viel ongeveer de helft minder neerslag dan gemiddeld. Ook september was droger dan normaal. En dat na een hete zomer. Hoe zit het met onze watervoorziening?

“De waterstanden van de onbevaarbare waterlopen zijn inderdaad laag”, vertelt Katrien Smet, woordvoerder van de Vlaamse Milieumaatschappij. “Ook de grondwaterlagen zijn op sommige plaatsen historisch laag. Het mag dus wel eens beginnen te regenen.”

Toch is de situatie van de watervoorziening niet zo problematisch als deze zomer, gaat Smet verder. “Toen was het warmer, en de nood aan water was veel hoger. De landbouw heeft juist in die periode ook meer behoefte aan water.”

Stortregen

De lage waterstand van deze zomer heeft zich in de voorbije maanden niet kunnen herstellen. “Daarvoor zou het in de komende tijd aanhoudend lang zachtjes moeten blijven regenen”, vertelt Smet. “De voorbije dagen hadden we wel eens stortregen, maar die zijn niet goed om de watervoorraad te vullen omdat het water dan te snel wegstroomt.” En als het sneeuwt? “Ook sneeuw en smeltwater zijn natuurlijk vormen van water, maar omdat het dan gevroren heeft, kan het water ook dan niet zo goed in de grond dringen.”

“Er is nog geen reden tot paniek. We vullen alles goed op. Tegen volgend voorjaar, als het weer droger wordt, hopen we natuurlijk wel op flink wat regenwater. Maar het weer laat zich niet voorspellen.”

Herbeluister het interview met Katrien Smet

Lees ook

Radio 1 Select