'Het Mirakel van Shuman': roadtrip door de Europese geschiedenis

4 mei 2022
© VRT
Naar aanleiding van Europadag hoor je de komende drie weken de volledige Radio 1 podcast 'Het Mirakal van Shuman' in 'Zandman'. In de negendelige podcast gaan politicoloog en professor Hendrik Vos samen met Sven Speybrouck op roadtrip door de Europese geschiedenis.

De oorlog in Oekraine en alle bijhorende manoeuvres doen ons stilstaan bij de waarde van Europa. Waar komt het idee van de Europese Unie vandaan en waarom blijft het parcours zo moeilijk? Politicoloog Hendrik Vos en radiomaker Sven Speybrouck doorkruisten het continent voor een reconstructie van het Europaverhaal in 'Het Mirakel van Schuman'.

Het wordt een trip langs opblaaspoppen, sigarettenblaadjes en nepbruggen. De geschiedenis van de EU is niet op één dag geschreven. Wat begon met een idee op sigarettenblaadjes is uitgemond in een internationale samenwerking tussen 27 Europese landen. Stap mee in een unieke verhalenwereld waarvan je nooit had gedacht die te willen kennen. 

Je hoort de deze podcast de komende drie weken in 'Zandman' van maandag tot donderdag, tussen 22 en 23 uur. Of wanneer het je past, via de app van VRT NU.