"Het is moeilijk werken in een bedrijf waarvan je weet dat het dichtgaat"

12 oktober 2017
Serge Gumienny is ex-topscheidsrechter. Hij combineerde zijn baan als ref een tijdlang met de job van manager bij Ford Genk. De recente vakbondsacties deden hem terugdenken aan de sociale onrust bij de sluiting van de Fordfabriek in 2012.

Na de aankondiging dat de fabriek ging sluiten, brak meteen een staking uit en legden de vakbonden wekenlang het bedrijf plat. De stakers hoopten eerst nog tegen beter weten in de sluiting te kunnen afwenden, maar die hoop was snel vervlogen. De sluiting werd al heel lang op voorhand aangekondigd, de fabriek zou pas twee jaar later dichtaan. "Maar het was heel moeilijk om jezelf nog te motiveren om verder te werken. Er hing een heel rare sfeer." 

Als manager hoefde Serge niet persé weg bij Ford, hij kon ook naar Valencia of Keulen, of naar Lommel waar Ford een grote testbaan heeft. "Maar ik wou écht weg, ik vond de sfeer bij Ford te veel verziekt."

Als je op zoek gaat naar werk, kies best een bedrijf dat nog veel groeimogelijkheden heeft, daar is de sfeer veel beter.


Serge werkt intussen bij Nike, hij komt er meer en meer ex-collega's van Ford Genk tegen. Nike is ook een groot bedrijf, maar wel een bedrijf dat nog groeit. "Heel belangrijk: als je op zoek gaat naar werk, kies best een bedrijf dat nog veel groeimogelijkheden heeft, daar is de sfeer veel beter. Sinds ik in 1994 bij Ford Genk begon is er almaar afgebouwd, Ford heeft zijn beloftes nooit kunnen nakomen."