"Hét moment van Milaan-Sanremo is Van Aert achteraan voor de Poggio"

10 augustus 2020
José De Cauwer (© Belga - David Stockman)
Wat zijn de Belgische wielerfans afgelopen week verwend. Daarom nodigden we er twee uit voor aflevering 2 van het nieuwe seizoen van 'De Tribune'. Wieleranalist José De Cauwer en wielerverslaggever Christophe Vandegoor.

"Dit haalt alles overhoop"

Lance Armstrong noemde de lekke band van Julian Alaphilippe een sleutelmoment in Milaan-Sanremo afgelopen zaterdag. Zonder dat moment was de winnaar een Fransman geweest, zei de Amerikaan in zijn wielerpodcast.

"Nee", reageerde José De Cauwer in 'De Tribune'. “Weet je wat ik straf vond? Wat ze bij Jumbo-Visma gedaan hebben door Wout van Aert op 4 of 5 kilometer van de voet van de Poggio achteraan te laten zitten. Als laatste man zelfs. Eigenlijk was dat ongelooflijk verstandig. Van Avermaet, Van der Poel, ze reden allemaal drie of vier keer helemaal naar voren, allemaal te vroeg."

"Net voor het opdraaien van de Poggio is er nog een klein klimmetje waar de weg 2 of 3 procent omhoog gaat. Amper 30-40 man zat er nog, de baan is daar 15 meter breed en je kan er perfect passeren door drie keer hard te trappen. Daarvoor moest Van Aert geen trap geven." 

"Eigenlijk haalt dit alles overhoop waar we ieder jaar over bezig zijn: de sprint naar de voet van de Poggio", pikte Christophe Vandegoor in. "Van Aert bewijst nu ons ongelijk. Er was een Belgische commissaris in Milaan-Sanremo, die via de radio naar Jumbo-Visma riep dat ze moesten komen kijken naar Van Aert, die achteraan hing. Ze zijn pijlsnel naar van Aert gereden, komen naast hem en die zei dan rustig dat er niets aan de hand was."

Vooraan zitten ze vol in de wind à bloc om toch maar vooraan te blijven en Van Aert moest op dat moment twee keer trappen, eens stoppen, nog eens twee keer trappen.

"Hoe vaak zie je ploegen, ook in sprint, "au grand complet" naar voren komen?", gaat De Cauwer verder. "Maar als elke renner dan 500 meter voor zijn rekening neemt, weet je dat ze er niet komen. Dat vond ik eigenlijk hét moment van Milaan-Sanremo."

"Vooraan zitten ze vol in de wind à bloc om toch maar te proberen vooraan te blijven en Van Aert moest op dat moment twee keer trappen, eens stoppen, nog eens twee keer trappen."

"Op 500 meter voor de Poggio was er ruimte en zat hij meteen vooraan. Fenomenaal. Als je ziet waar hij een jaar geleden vandaan komt, dan maakt dat alles nog groter."

In deze uitzending hoorde je ook:

Waarom het normaal is dat de zege van Wout van Aert in Milaan-Sanremo gepikt moet hebben voor Mathieu van der Poel.

  • Of Lotto-Soudal sexy genoeg is
  • Of het een goede zaak is voor Oliver Naesen dat Greg Van Avermaet voor AG2R komt rijden
  • Of José De Cauwer ooit een groter talent zag dan Remco Evenepoel
  • Hoe de kinderjaren van Christophe Vandegoor bovenkwamen in een hotel in Brugge


Beluister de integrale uitzending van 'De Tribune':

Bron: sporza.be en 'De Tribune'

Lees ook:

Lijst van artikels