Tim Van Vlasselaar is de beste voetbalmatverzorger van ons land: “Het is monnikenwerk”

10 mei 2019
Tim Van Vlasselaer, greenkeeper bij Antwerp FC, werd onlangs verkozen tot beste van ons land in zijn vak. Hij vertelt waarom zijn stiel zo belangrijk is.

Goede terreinverzorgers, of ‘groundsmen’, zijn tegenwoordig zo gegeerd dat topclubs ze bij elkaar weghalen voor veel geld. Maar Van Vlasselaer ziet ook nog een hoger doel: “hoe beter de gemiddelde grasmat in België erbij ligt, hoe beter het niveau van ons voetbal.”

De job vraagt veel tijd en passie, vertelt Van Vlasselaer. “Een goede grasmat maakt een enorm verschil. Antwerp wil zo goed mogelijk voetbal spelen, en dat begint bij ons.” Voor Van Vlasselaer is het een voltijdse job, samen met twee anderen.

Speelschade

Wat doet een groundsman precies? “Na de wedstrijd doen we aan herstel, met manuele herstelvorkjes. Daarmee duwen we de speelschade toe, dat is monnikenwerk van twee volledige dagen. Dat doen we met twee man.”

Ook de verluchting van de grasmat is belangrijk. “We prikken tot twintig centimeter diep in de grond. Dat is om het water door te laten. En dan is er nog ondiep prikken, om de grasmat wat losser te leggen en zachter te maken.” Ook sproeien en bemesten moet gebeuren.

Herbeluister

Radio 1 Select