“Het is niet door een muur te bouwen à la Trump dat je migratie gaat oplossen”

3 januari 2019
Peter Piot, de man die met zijn team ebola ontdekte en van vechten tegen aids zijn levensmissie heeft gemaakt, ruilde Londen even in voor België en kwam langs in De Thuiskomers.

“Ik ben cultureel Belg en Vlaming en kom hier ongeveer elke twee maand, vooral om familie te bezoeken”, vertelt Piot in De Thuiskomers.

Volgens Piot is het merkwaardig hoe mensen in zowel de Belgische als Britse politiek tegen hun eigen belang stemmen. “Bijvoorbeeld voor Brexit, degene die ervoor gestemd hebben bestaan uit twee soorten, mensen die dromen van de nostalgie, van het oude Britse empire, maar anderzijds ook de bevolking in het noorden van Engeland die het slachtoffer geworden is van de mondialisering”, aldus Piot.

De hele identiteitspolitiek begint te domineren. Ik denk dat dat zeer gevaarlijk is

“De hele identiteitspolitiek begint te domineren. Ik denk dat dat zeer gevaarlijk is. Omdat men, eens zou moeten nadenken wat onze maatschappij nodig heeft voor de toekomst. Wat men met de vergrijzing, de klimaatverandering of het draagvlak van onze sociale zekerheid gaat doen”, gaat Piot verder.

De hele discussie over migratie is volgens mij misplaatst

“We hebben minder kinderen. Wie gaat dan onze pensioenen betalen? Migratie is de manier om dat op te vullen. De hele discussie over migratie is volgens mij misplaatst. Enerzijds begrijp ik het ten volle dat de mensen zich bedreigd kunnen voelen als er veranderingen zijn. En dat men daar moeilijkheden mee heeft. Maar de problemen gaan niet opgelost worden door puur emotioneel te gaan reageren”.

Hoge migratiedruk

“Men vergeet bijvoorbeeld dat er in Afrika de komende 20 jaar ongeveer 150 miljoen jongeren gaan bijkomen die geen job hebben. Dat gaat de migratiedruk enorm verhogen. In de eerste plaats naar Zuid-Afrika, en dat conflict wordt niet opgelost”.

Het is niet door een muur te bouwen à la Trump dat je migratie gaat oplossen

“Het is niet door een muur te bouwen à la Trump dat je migratie gaat oplossen en ik ben daarin een realist. Dat wil niet zeggen dat men alles moet aanvaarden. En daarbovenop moeten wij ervoor zorgen dat onze eigen cultuur gerespecteerd wordt”.

Lees ook

Radio 1 Select