"Het is niet gelukt", zegt Nahima Lanjri (CD&V) over ambities voor armoede

13 september 2018
© Belga
CD&V kijkt in eigen boezem voor de slechte cijfers voor armoede in Vlaanderen. Uit de "Pano"-reportage "Arm Vlaanderen: vijf jaar later" bleek dat de ambities en de resultaten van de verschillende regeringen ver uiteen liggen. "De inspanningen van de regeringen waren onvoldoende om het tij te keren", geeft armoedespecialist van CD&V Nahima Lanjri toe.

"Het doet mij zelf terugdenken aan mijn kindertijd", zegt armoedespecialist van CD&V Nahima Lanjri in 'De Ochtend'. "Ik vind dat elk kind dat in armoede leeft er een te veel is."

Waarom levert het beleid dan andere resultaten? Lanjri geeft toe dat de ambities niet werden waargemaakt. "Iedereen moet toegeven dat het niet gelukt is. Bij kinderen is de armoede toegenomen. Dat komt omdat gezinnen met kinderen in een groep zitten die meer geconfronteerd worden met armoede. Alleenstaande ouders met kinderen hebben minder buffer."

Onderwijs en woningen zijn te duur, uitkeringen te laag

Waar liggen de oplossingen? Overweegt CD&V een maximumfactuur voor het secundair onderwijs? "De resultaten van een onderzoek worden afgewacht. Maar de kosten moeten sowieso naar beneden. Als je kind naar het ASO gaat, betaal je veel minder dan wanneer je kind naar bijvoorbeeld een koksschool gaat."

"Het zou mogelijk moeten zijn om schoolmateriaal te huren." Lanjri wil ook dat hoge kosten, "zoals voor een Rome-reis", meer gespreid moeten worden. Waarom zijn die maatregelen nog niet doorgevoerd, want CD&V levert de minister van Onderwijs? "Eerst moet bekeken worden wat de verschillende richtingen kosten. Maar er moet inderdaad nog veel gebeuren."

Het Netwerk tegen Armoede berekent dat er bijna een verdubbeling moet komen van het aantal sociale woningen om de wachtlijsten te kunnen wegwerken, maar "er moeten ook andere vormen van wonen mogelijk zijn", zegt Lanjri: "Samenwonen, co-housing, moet mogelijk zonder daarvoor te worden afgestraft."

Vorig jaar werd duidelijk dat Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) de laagste uitkeringen niet meer boven Europese armoedegrens krijgt, nochtans een maatregel die in het regeerakkoord stond. "De laatste regering heeft meer geïnvesteerd in die uitkeringen dan de vorige", maakt Lanjri hard. "Maar ze moeten verder omhoog. Die ambitie mag niet worden opgegeven, het blijft een strijdpunt, al wordt de ambitie voorlopig niet gehaald."

Beluister het interview met Nahima Lanjri in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Bekijk de Pano-reportage 'Arm Vlaanderen: 5 jaar later' op vrt.nu

Lees ook: