"Het is niet verwonderlijk dat taxichauffeurs opheldering kunnen geven in een onderzoek"

4 mei 2016
"Ik bracht ooit wel eens een Russische man op één avond naar veel plaatsen. Daar ging hij dan telkens met een dikke envelop buiten," zegt Bart de Boeck, taxichauffeur. Hij praatte in De Bende van Annemie over de belangrijke rol die zijn beroep kan spelen bij misdrijven of opsporingen.

Taxi's zijn overal. In steden zijn ze zelfs niet weg te denken. Hun chauffers zien dan ook veel. Niet alleen van mensen die ze vervoeren, maar ook gewoon op straat. In Antwerpen hebben de chauffeurs er zelfs een leuke uitdrukking over, volgens Bart.

Gooi in Antwerpen een steen omhoog en hij komt neer op ofwel een combi ofwel een taxi.

"Personen met slechte plannen doen die slechte dingen liever voor een taxi dan voor een combi."

De politie maakt al regelmatig gebruik van de taxichauffeurs om te helpen bij een onderzoek. "Ze vragen onze centrales dan om bijvoorbeeld te laten weten wie, wanneer iemand waar oppikte. Wij krijgen daar dan direct een melding van op het interne communicatiesysteem," legt Bart uit. 

Sociale controle

Child Focus rekent ook wel eens op de aanwezigheid van de taxi's in de stad. "We krijgen regelmatig een flyer mee. Niet met de vraag om die uit te delen aan de klanten, maar gewoon om mee uit te kijken naar het vermiste kind."

De positieve sociale controle waar Bart het over heeft gaat nog verder. "Er zijn bepaalde vaste klanten die je elke week op een vast moment moet ophalen. Zo was er onlangs een vrouw altijd buiten klaar stond. Nu was dat niet het geval en zelfs toen ik aanbelde, kreeg ik geen reactie. Dan begin je je als chauffeur wel eens zorgen te maken," vertelt Bart.

Horen zien en zwijgen?

Bart denkt niet dat er een officieel beroepsgeheim voor taxichauffeurs bestaat. "Het is volgens mij aan iedere chauffeur voor zich om een soort persoonlijke ethische code op te stellen."

Beluister het volledige audiofragment hieronder.

Radio 1 Select