Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

#weetikveel

Het nieuwe blauwe goud

vr 14 jul. - 10:37

De vraag naar water neemt steeds toe. Je mag er je donder op zeggen dat zal leiden tot nieuwe gewapende en handelsconflicten, zegt Marc van Molle, professor emeritus Geografie van de VUB.
Water wordt de voornaamste bron van conflict

De bevolkingsaangroei, en de overname van de Westerse levensstijl zorgen ervoor dat we steeds meer water nodig hebben. En tegelijk nemen onze watervoorraden eerder af dan toe, als gevolg van de klimaatopwarming.

De productie van 1 jeansbroek vergt 11.000 liter water. Voor een hamburger is in totaal 2400 liter water nodig. Voor cement mag je 4000 liter water per ton rekenen. Het spreekt voor zich dat als onze wereldbevolking verder toeneemt en iedereen de Westerse levensstandaard nastreeft, we met een nakend probleem zitten.

Israel haalt de helft van zijn waterbehoeften uit de bezette Palestijnse gebieden. Jordanië beschikt vandaag nog over nauwelijks 1/8 van zijn watervoorraad van 60 jaar geleden. Niet te verwonderen dus dat water mee de territoriale conflicten in het Midden-Oosten beheerst.

Rivaal betekent oorspronkelijk 'wonend aan dezelfde kant van het water', het conflict is als het ware etymologisch ingebakken

Ook elders in de regio speelt water een belangrijke onderliggende rol in actuele conflicten. Turkije bijvoorbeeld bouwt stuwdammen op de Tigris en Eufraat voor de eigen watervoorziening en die van Israël en Saoedi-Arabië. Dat zorgt dan weer voor tekorten in Syrië en Irak. En de stuwdammen bevinden zich in Koerdisch gebied, ook weer een reden voor de Turken om die gebieden te willen blijven controleren (en dus Koerdische milities te bombarderen).

Door de enorme economische groei in China is ook de waterbehoefte evenredig gestegen. China is vandaag ook de grootste producent en consument van flessenwater. Dat produceren is erg belastend voor het milieu. Het legt ook een steeds groter beslag op het smeltwater uit de Himalaya en Tibet. Voor hun voedselbehoeften doen de Chinezen dan weer steeds meer beroep op Oekraïne en stilaan ook Afrika. En dat tast dan daar weer de voorraden aan.

Niet voor niets hebben de grote multinationale bedrijven zich ook op de watermarkt gestort. Die zou intussen al meer waard zijn dan de petroleummarkt. We mogen dan ook verwachten dat de prijs van water de komende jaren nog aanzienlijk zal stijgen.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet