"Het is nu of nu, ik kijk uit naar voorstellen van collega's om klimaatcoalitie te vormen"

28 januari 2019
© Radio 1
De recordopkomst bij de klimaatmars gisteren in Brussel toont aan dat er "heel veel draagvlak is" voor een ambitieuzer klimaatbeleid. Dat zegt voorzitter Meyrem Almaci van oppositiepartij Groen in 'De Ochtend'. Volgens haar is het tijd om met de volgende regering een "klimaatcoalitie" te vormen.

Met zijn 70.000 waren ze, gisteren op de klimaatmars door de straten van de hoofdstad. Meteen de grootste klimaatmars in België ooit. Onder hen was ook Groen-voorzitter Meyrem Almaci. "Als groene partij kan je daar echt niet afwezig zijn", zegt ze in 'De Ochtend'. "En we zullen dat blijven doen tot die stem gehoord wordt."

Die stem zou dan moeten gehoord worden door de beleidsmakers. En dit jaar zijn het verkiezingen, waarna een nieuwe regering zal moeten gevormd worden. Wat is voor Almaci en haar partij de voorwaarde voor regeringsdeelname? "Het is nu of nu", klinkt het. "Ik ben heel hoopvol, dit signaal kan je niet negeren. Ik kijk uit naar welke voorstellen van de collega's komen om effectief een klimaatcoalitie te gaan vormen."

Die "klimaatcoalitie" moet dan met een "klimaatwet met bindende doelstellingen" komen, stelt Almaci. "Daar moeten twee dingen in staan. Enerzijds moeten er investeringen komen in meer openbaar vervoer, in alternatieven en in energierenovaties. Aan de andere kant moet er ook een bijdrage komen van de grootste vervuilers om op die manier de omslag te kunnen maken naar een groene economie."

Die bijdrage van de grootste vervuilers kon de voorzitter van Groen nog niet concretiseren. "Er is een brief geweest van 27 Nobelprijswinnaars die pleiten voor een wereldwijde CO2-heffing. Wij willen dat ons land gaat bekijken op welke manier dat vorm kan krijgen. We gaan binnenkort zelf met een voorstel komen."

Een belangrijke vraag: zal die CO2-heffing voor de grootste vervuilers niet doorgerekend worden aan de consument? "Niets doen kost veel meer dan in actie treden", stelt Meyrem Almaci.

Maar volgens de voorzitter van Groen wordt het inderdaad een uitdaging om het ecologische beleid sociaal te maken. "De ecologische transitie zal sociaal zijn of niet zijn. Wij moeten dus naar een klimaatregering met een sociaal hart. Het mag niet elke keer de individuele burger of kmo zijn die betalen."

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'