Het is officieel: Trump aanvaardt nominatie "nederig en dankbaar"

22 juli 2016
Donald Trump heeft tijdens zijn toespraak op de Republikeinse conventie "met nederigheid en dankbaarheid" de nominatie als presidentskandidaat voor de verkiezing in november geaccepteerd. In zijn speech, die 75 minuten duurde, beloofde hij Amerika opnieuw veilig te maken.

Law and order

In zijn toespraak herhaalde Trump wat hij in zijn campagne steeds heeft benadrukt: respect voor de wet, de ordediensten, de grenzen, de (Amerikaanse) jobs en de gewone hardwerkende Amerikaan. "We zullen een genereus en warm land zijn, maar we zullen ook een land van (respect voor de rechtsorde) zijn." Benadrukkend dat hij dé enige juiste kandidaat voor het Witte Huis is om dat te realiseren.

De vastgoedmiljardair beloofde jobs terug naar Amerika te zullen brengen en de grenzen beter af te sluiten in functie van de veiligheid: de muur aan de grens met Mexico komt er onder zijn presidentschap. Immigratie uit landen die "door het terrorisme zijn aangetast" moet onmiddellijk worden stopgezet.

Trump verzekerde ook er alles aan te zullen doen om de rechten van holebi's te beschermen, niet toevallig enkele weken na de aanslag op de homoclub in Orlando. Bescherming van de holebi's is een thema waar de Republikeinen vaak worden bekritiseerd voor hun conservatisme.

"Het was een sterke tekst die zeker goed zal ontvangen worden door een groot deel van de Amerikanen", zegt VRT-journaliste Els Aeyels, die de speech op de conventie in Cleveland heeft gevolgd. "Maar Trump kon het weer niet laten om af en toe te gaan "freewheelen", en dat deed de samenhang van het geheel niet goed."

In de zaal zelf werd Trump alvast hard toegejuicht, zijn aanhangers scandeerden luidkeels "USA".

Hillary Clinton, "bron van alle kwaad"

Tijdens zijn toespraak - die meer dan een uur en een kwartier duurde - speelde ook de Democratische kandidate Hillary Clinton een hoofdrol, en opnieuw was het geen goeie rol.

"We zullen haar verslaan in november", riep Trump. En hij verwees naar Clintons beleid als voormalig minister van Buitenlandse Zaken. "Dood, vernieling, terrorisme en zwakte. Dat is haar erfenis", klonk het. En als zij president wordt, zal ze het onverantwoorde beleid van president Barack Obama verderzetten, aldus nog Trump.

Dochter Trump, vaders lieveling

Voor Donald Trump het woord nam op de conventie, werd hij geïntroduceerd door dochter Ivanka, zelf zakenvrouw en vicevoorzitter van de Trump Organization. Zij staat vrij dicht bij haar vader, ze zou zelfs zijn lievelingskind zijn, wordt gezegd.

Ivanka Trump haalde onderwerpen aan die maar zelden in het discours van haar vader naar voren zijn gekomen. "Mijn vader zal vechten voor gelijk loon voor gelijk werk tussen mannen en vrouwen", zei ze.

Ze wees op de vriendelijkheid en zachtheid waarover haar vader beschikt om een goede president te worden, naast zijn vechterskarakter. Een duidelijke boodschap aan het adres van die kiezers die afgeschrikt worden door het vaak rauwe en beledigende discours van Donald Trump.

Ten slotte wees dochter Trump ook op het anti-establishmentkarakter van haar vader. "Ik beschouw mezelf niet categorisch als Republikeins of Democratisch, zoals veel mensen van mijn generatie. Een echte verandering komt maar door mensen van buiten het systeem."

Bron: deredactie.be

Radio 1 Select