Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Olympisch Dream Team van Radio 1

vr 5 aug. - 9:40

Tijdens de Olympische Spelen is het altijd makkelijk juichen voor Michael Phelps, Usain Bolt of het Chinese turnteam, kortom, de winnaars. En heel waarschijnlijk zullen ze ook wel spectaculaire en straffe prestaties neerzetten. Maar veel interessanter zijn de buitenbeentjes: de kleinste delegatie, de oudste olympiër, de meest ongelukkige... Daarom ging Radio 1 op zoek naar net die olympiërs om een heel eigen team voor te stellen.
Olympische Spelen

1. De roeiende Irakees

In actie: zaterdag 6 augustus 2016

Mohammed Al-Kafaji is 22 jaar en een roeier. Tot dusver niets vreemd dus, ware het niet dat Mohammed op een vrij opmerkelijke plaats woont: Baghdad. Zoals gekend is de hoofdstad van Irak niet de meest rustige plek om een stukje te varen. Daarom traint hij in Amsterdam, onder het toeziend oog van coach Vincent Tassery, zelf een Algerijn. Samen hopen ze een plaatsje in top 24 te halen.

P.S. De twee laatste Iraakse roeiers die de Spelen aandeden eindigden als laatste in het dubbelroeien.

Mohammed Al-Kafaji

Mohammed Al-Kafaji

2. De oudste

In actie: zondag 7 augustus 2016

Oksana Chusovitina werd geboren in 1975 en is toe aan haar zevende spelen. Even uitrekenen leert ons dat ze 42 jaar is. Dat is op zich al een prestatie, maar zij doet het in een discipline waar de gemiddelde Olympische pensioenleeftijd op 22 jaar ligt: gymnastiek. En dat doet ze met verve, want op de Aziatische Spelen van 2014 haalde ze nog een zilveren medaille.

En er is meer, want Oksana verdedigt met Oezbekistan haar derde land. Tot in 1991 turnde ze voor de Sovjet-Unie, daarna voor Oezbekistan, Duitsland en uiteindelijk opnieuw Oezbekistan. Kom op Oksana!

Lees meer op Sporza.be

Oksana

Oksana

3. De monnik

In actie: zondag 7 augustus

De spirituele kracht van het team is zonder twijfel Kazuki Yazawa. Kazuki is een 27 jarige kajakker en zal Japan voor de derde keer vertegenwoordigen, maar veel stress zal hij daar waarschijnlijk niet om hebben. Hij is naast kajakker namelijk ook een boeddhistische monnik. Na zijn vorige deelname in London werd het hem even teveel en trad hij het klooster in.

Lees meer op sporza.be

Kazuki de monnik

Kazuki de monnik

4. De (helemaal) bedekte

In actie: maandag 8 augustus

In het schermen zie je sowieso niet goed tegen wie je aan het vechten bent, maar Ibtihaj Muhammad is wel heel erg goed bedekt. Onder haar helm draagt ze namelijk een hijab. Daarmee is ze de allereerste Amerikaanse Olympiër ooit die met dat hoofddeksel de competititie zal aanvatten. Top voor Ibtihaj, eigenlijk is zij al op voorhand gewonnen!

In 2014 lanceerde Ibtihaj trouwens haar eigen kledinglijn. Wie zegt dat een hijab niet modieus is??

Ibtihaj Mohammed

Ibtihaj Mohammed

5. De oma

In actie: woensdag 10 augustus

Bomma, Bobon, Moeke, Muti, Grootmoe, ... Er zijn heel wat manieren om een grootmoeder aan te spreken, maar wij vinden Mary Hanna uit Australië toch vooral een heel straffe madan. Op 61-jarige leeftijd en met drie kleinkinderen aan haar rokken waagt ze zich aan haar vijfde Olympische Spelen in de dressuur (paardensport). 

Mary Hanna

Mary Hanna

6. De Bengaal

In actie: donderdag 11 augustus

Siddikur Rahman heet de man. Hij is een golfer, maakte zijn allereerste ijzer 7 helemaal zelf en is sinds 2005 profgolfer. Maar nog belangrijker: Siddikur is de allereerste Bengaal ooit die zich wist te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Gefeliciteerd Siddikur, wij staan één man achter je!

Lees meer over Siddikhur

Siddikur Rahman

Siddikur Rahman

7. De enige

(In actie: zaterdag 13 augustus 2016)

10 600 inwoners telt het ministaatje Tuvalu. Haal daar maar eens een Olympiër uit! Maar het is ze toch gelukt, want Etimoni Timuani zal op zaterdag 13 augustus meestrijden om de winst bij de 100 meter sprint. Etimoni speelt in de eerste klasse van het Tuvaluaanse voetbal en is de enige Tuvaluaan die deelneemt aan de Spelen. Tuvalu is meteen ook de kleinste delegatie. Sprint naar dat goud Etinomi!

Etimoni Timuani

Etimoni Timuani

8. De "Belg"

(In actie: 9 en 11 augustus 2016)

Rami Anis kreeg in december 2015 een vluchtelingenstatuut in België. Acht maanden later staat hij op de Olympische spelen met het vluchtelingenteam, dat dit jaar voor het eerst zal meedingen naar de prijzen. Rami is afkomstig van Aleppo, vluchtte naar Turkije en kwam daarna naar België om zijn droom waar te maken: Olympisch zwemmer worden. Wij wensen hem alvast een zeer hydrodynamische spelen! 

Lees meer op sporza.be

Rami Anis

Rami Anis

9. De meest ongelukkige(n)

In actie: 6 tot en met 15 augustus

Je zal het maar meemaken: terugkomen van een rustig trainingsloopje en zien dat niet alleen je laptop en gsm gestolen zijn, maar ook je lakens en sokken. Dat maakte de gehele Deense delegatie deze week nochtans mee. Ondertussen hebben ze al 150 klachten ingediend bij de organisatie van de spelen. 

 

Lees meer op Sporza

10. De meest identieke

In actie: zondag 14 augustus

Lat but not least, een unicum in de geschiedenis van de Olympische Spelen: een drieling! Die meedoen aan dezelfde marathon dan nog wel! Leila, Liina en Lily Luik zijn nog maar zes jaar competitief met marathonlopen bezig, maar hadden al die tijd wel één droom: samen naar de Spelen gaan. En dat spelen ze nu ook klaar, onder het motto: "het trio naar Rio".

De dames worden niet meteen geprojecteerd als topfavorieten voor de eindoverwinning, want hun tijden liggen nog een kleine 15 minuten onder die van de Olympische kampioene Tiki Gelana. Maar dat maakt ons niet uit, let's Leila, Liina en Lily!

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet