“Het is ongelooflijk dat mijn dochter niet op 150 meter van onze deur naar school mag gaan”

13 januari 2016
Schrijnende verhalen vanochtend in Hautekiet. Ouders vertelden er over het plaatstekort in de Nederlandstalige Brusselse scholen. Zo was er het verhaal van Gijs, papa van drie jonge kinderen.

Elke ochtend doet Gijs “de ronde van Brussel”. Met de auto. Want met drie kinderen van 6, 4 en 1,5 spring je niet zomaar op de fiets.

De problemen begonnen toen hij en zijn gezin in 2014 verhuisden van Sint-Gillis naar Sint-Joost-ten-Node:

Zijn oudste dochter Jakoba gaat nog naar school in Sint-Gillis. Haar jongere broer van 4 is alvast kunnen veranderen naar een school dichterbij huis. En de jongste zit nog in de crèche, zodat mama en papa voortdurend moeten pendelen van de ene locatie naar de andere.

Uiteraard zou Gijs zijn oudste kinderen wel naar dezelfde school willen sturen, “maar de procedures zijn bijzonder complex.”

Met alle gevolgen van dien. In de ochtendspits zorgt alleen al het transport van de kinderen voor een uur. In de avondspits kruipt er nog meer tijd in het schooltransport. Niet evident voor twee mensen die voltijds werken.

Het is ongelooflijk dat mijn dochter niet op 150 meter van onze deur naar school mag gaan.

Op een gegeven moment moest Gijs zelfs een babysit inschakelen die zijn dochter van school kon halen, met de tram. Gewoon omdat hij het niet gebolwerkt kreeg.

Gijs blijft ondertussen zoeken naar oplossingen, en besluit ietwat cynisch:

Het is gelukkig wel heel gezellig bij ons in de auto.

 

Radio 1 Select