"Het is ons niet te doen om de transmigranten, maar om de netwerken van mensensmokkelaars erachter"

5 september 2018
© Belga
Op de snelwegparking van Kruibeke in Oost-Vlaanderen heeft de politie vannacht een grote actie gehouden tegen mensensmokkel en rond de problematiek van transmigranten. Vaak worden ze later weer vrijgelaten omdat ze niet zomaar naar hun land kunnen worden teruggestuurd. Toch vindt Jambon het zeker geen dweilen met de kraan open: "De politiemensen snappen dat het ons niet te doen is om de transmigranten, maar om de netwerken van mensensmokkelaars erachter", zegt hij in 'De Ochtend'.

Vorige week was er nog een schietincident tussen transmigranten op de snelwegparking van Jabbeke in West-Vlaanderen. Twee mensen raakten daarbij gewond. De burgemeester van Jabbeke besloot daarop om de parking ’s nachts te sluiten, en dat drie maanden lang.

De afgelopen jaren waren er al vaker problemen met mensensmokkelaars en transmigranten op snelwegparkings. Ze willen geen asiel vragen in ons land, maar proberen om op vrachtwagens te kruipen en zo in Engeland te geraken. Er werden al verschillende pogingen gedaan om de problematiek rond snelwegparkings op te lossen: parkings worden afgesloten, er worden privébewakers ingezet en de politie houdt grootschalige acties.

Vaak worden transmigranten opgepakt, en later door de Dienst Vreemdelingenzaken weer vrijgelaten, omdat ze niet zomaar naar hun land kunnen worden teruggestuurd. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen uit Iran of Eritrea die daarna een nieuwe poging wagen om in Engeland te geraken. Dat is best frustrerend voor de politieagenten op het terrein die daardoor vaak dezelfde mensen opnieuw oppakken. Het spreekwoord "dweilen met de kraan open" valt dan wel eens.

Minister Jan Jambon ontkent dat echter. "De politiemensen snappen dat het ons niet te doen is om de transmigranten, maar om de netwerken van mensensmokkelaars erachter", zegt hij in 'De Ochtend'.

Structurele oplossing is moeilijk

Een structurele oplossing blijft moeilijk. Toch hoopt korpschef Wim Pieteraerens van de politiezone Temse-Kruibeke daar nog steeds op. "Ik ga dat niet oplossen, misschien gaat ons land dat zelfs niet oplossen. We moeten ook kijken naar Groot-Brittannië. Dààr moet een oplossing komen, want het is nog altijd te aantrekkelijk voor transmigranten om in die richting te trekken", zegt de korpschef.

Of dat ook effectief zal gebeuren, is zeer de vraag. Bij de BBC-ploeg was te horen dat ze in Groot-Brittannië het probleem niet zo groot vinden, omdat het "slechts over enkele honderden mensen gaat". "Zolang men in het Verenigd Koninkrijk zonder zelfs legaal in het land te zijn in de reguliere economie kan werken, zal de druk hoog blijven om daar te geraken", zegt Jambon daarover.

Lees meer op vrtnws.be 

Beluister het interview met Jan Jambon in 'De Ochtend':