"Het opengeknipte T-shirt uit de spoedafdeling is bijna een relikwie"

12 juni 2016
Lieve Blancquaert over haar tentoonstelling in Museum M
Fotografe Lieve Blancquaert mocht snuisteren in de collectie oude kunst van het Museum M in Leuven. Daarna maakte ze in acht zalen een ingreep waarbij haar werk in dialoog treedt met de bestaande kunstwerken.
“Ik wil me niet meten aan Rogier Van Der Weyden, het belangrijkste is dat er een soort communicatie ontstaat tussen de oude kunst en wat er vandaag leeft bij de mensen”
Lieve Blancquaert

Lieve Blancquaert vindt het een troostende tentoonstelling, waarbij ze veel zorg besteedde aan kleur en techniek. Het mooiste compliment dat ze kreeg was toen iemand zei " het lijkt alsof jouw werk er altijd gehangen heeft.

Ze koos in de tentoonstellig ook heel duidelijk de weg van de textiel.....

“Er hangt een schilderij van de Heilige Veronica, en het lijkt wel alsof ze de was van Jezus ophangt, je ziet dus de lijkwade van Christus hangen, een lap stof dus, waar de afdruk op staat”
Lieve Blancquaert

En toen ging Lieve op zoek naar hedendaagse lijkwades. Ze trok naar de spoedafdeling van een ziekenhuis en 'kampeerde' er een week. Ze maakte een studio in de garage tussen de ambulancewagens, wachtend op de mensen die binnengebracht werden.

Als mensen in levensgevaar verkeren dan knippen ze de kledij zo snel mogelijk open om zo snel mogelijk naar de vitale organen te kunnen gaan, die kledij vliegt dan naar alle kanten Die stukken textiel, die op het eerste zicht heel banaal zijn, maar als dat een trauma heeft meegemaakt, als iemand daarin heeft geleden, dan wordt dat echt een relikwie.