Het paasrecept van Dagny Ros: makkelijk in porties te verdelen en huis-aan-huis te leveren in coronatijden

28 maart 2021
Omdat we ook Pasen in onze bubbel zullen moeten vieren, bezorgde de Belgisch-IJslandse kok Dagny Ros Asmundsdottir de luisteraars van 'De toestand is hopeloos maar niet ernstig' een paasrecept in plaats van een column. Makkelijk in porties te verdelen en een favoriet in haar eigen familie. En zeg nu zelf: een goed recept is toch een beetje als een goede column?

Dit paasrecept, dat bedacht werd door Dagny Ros, is makkelijk in porties te verdelen en huis-aan-huis te leveren in coronatijden. Het is een favoriet in haar eigen familie. 

Ingrediënten

Voor de zalm:

  • 50gr zeezout
  • 25gr suiker
  • De zeste van 2 citroenen
  • Zwarte peper
  • De zeste en het sap van 1 limoen
  • Dille
  • Een groot stuk verse zalm zonder vel (ong 500 gr)
  • 1 tl roze peperbolletjes
  • 5cl gin
  • 15cl tonic
     

Voor de rode biet- en appelsalade:

  • 1 grote, gekookte rode biet
  • 2 granny smith appelen
  • 1 el witte wijnazijn
  • Olijfolie
  • Voor de dressing en afwerking:
  • 4el zure room
  • 2el mierikswortelpasta
  • Het sap van een halve citroen
  • Een handvol waterkers of erwtenkruid


Bereiding:

  • meng het zeezout, de suiker en de zestes van limoen en citroen onder elkaar
  • leg in een grote afsluitbare doos een bedje van dille en leg het stuk zalm er boven op
  • bedek de zalm met de zoutmengeling en enkele rode peperbolletjes
  • overgiet met gin-tonic en het sap van een limoen
  • kruid met de roze peper en bedek ook de bovenkant van de vis volledig met de andere helft van de dille
  • plaats het deksel op de doos en zet de zalm 20u in de koelkast
  • maak intussen de rode biet en appelsalade: schil de appels en snijd ze in stukken. Snijd ook de rode biet fijn. Meng door elkaar en voeg 1 el witte wijnazijn en een scheutje olijfolie toe
  • maak een dressing van 4 el zure room, 2 el mierikswortelpasta en het sap van een halve citroen
  • kruid met zwarte peper
  • schraap net voor het opdienen voorzichtig met een mes alle kruiden van de zalm.
     
Paasrecept
undefined

Ontdek de andere columns uit deze uitzending: