Het Palestijnse circus

17 februari 2018
Niemand van de redactie van Interne Keuken is ooit in Palestina geweest, wij kennen dat land enkel van de beelden die je ervan ziet in het Journaal of Terzake. Wij associëren de Westelijke Jordaanoever dus met miserie. Patrouillerende Israëlische soldaten, kwaaie Palestijnen, gescheld, gegooi met stenen, brandende vlaggen, een kind dat wordt gearresteerd, af en toe een schot, geregeld een dode. Wij keken dus op toen we vernamen dat er een circusschool is op die Westelijke Jordaanoever.

We kunnen het ons moeilijk voorstellen. Wie op de Westbank woont, stellen wij ons zo voor, heeft wel wat anders aan zijn hoofd dan jongleren, koorddansen, clownerieën, goochelen en kunstjes leren aan afgerichte dieren. Maar nee dus, wij dachten verkeerd. Een paar jaar geleden werd in Bir Zeit de Palestijnse Circusschool opgericht. Initiatiefnemers waren Jessika Devlieghere en haar man Shadi Zmorrod.

Onze VRT-collega Majd Khalifeh heeft samen met Roel Nollet de documentaire What happened in the tent gemaakt. Die gaat over twee circusscholen: één in Molenbeek en één in Palestina

 

 

De circusschool van Molenbeek doen we later misschien nog eens (mooi dossier in Mo*, trouwens), die van Palestina is zaterdag onderwerp van gesprek aan de Interne Keukentafel. Jessika Devlieghere zal er zijn.