Het perfecte paard

5 maart 2016
Het zijn paarden van het type schimmel, maar ook de kleuren bruin, donkerbruin en zwart komen voor, incidenteel vos en valk. Het hoofd is uitdrukkingsvol, met grote sprekende ogen. De neuslijn is subconvex, een licht bollende ramsneus.

De stokmaat ligt tussen de 148 en 162 centimeter, de rassenstandaard is tussen 155 en 158 centimeter. De hals is vrij hoog aangezet en geeft een trotse indruk. Het lichaam kent een vloeiende bovenlijn, met weinig geprononceerde schoft, middellange rug en rond kruis. Het behang is fijn en zijde-achtig. De benen zijn kort, hard en sterk, de voeten klein en uitstekend gevormd. De bewegingen zijn trots en verheven.

Tot daar Wikipedia over Lipizzanerpaarden. 

Paarden - alle paarden, ook een knol - zijn edele dieren. Samen met de hond is het paard het dier waarvan het lot het nauwst met dat van de mens is verknoopt. En van die edele dieren is het Lipizzanerpaard het edelst. De Lipizzaner is paarden-Rolls Royce. Het Überpferd. 

Frank Westerman heeft jaren geleden een boek geschreven over de Lipizzaner. "Dier Bovendier" heette dat, hij beschrijft daarin de fascinerende geschiedenis van dat paardenras. De Lipizzaner is een menselijke schepping, en via de menselijke bemoeienis met het paard probeert Westerman zicht te krijgen in de eigenaardigheden van die andere diersoort: de mens.

Op basis van dat boek is nu een documentaire gemaakt: The Perfect Horse. Voor ons de aanleiding om Frank Westerman alsnog uit te nodigen aan de Interne Keukentafel.

Op de website van 2Doc kan je de documentaire helemaal bekijken. Waarschuwing: expliciete paardenseks.