Het proces tegen Yulia Timosjenko gaat ook ons aan

27 september 2011

Het Openbaar Ministerie in Oekraïne heeft vandaag de voorspelde 7 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen oud-premier Yulia Timosjenko (foto).


U herinnert zich misschien dat Timosjenko - aka de IJzeren Dame van Oekraïne of Jeanne d'Arc of van Berehynia bij de presidentsverkiezingen vorig jaar nipt van Viktor Janoekovitsj verloor.

Op 5 augustus werd ze gearresteerd en gevangen gezet in Kiev, ondanks protest van de EU en de VS. Timosjenko wordt onder meer beschuldigd van machtsmisbruik. Oekraïne zou onder haar bewind een slordige 135 miljoen euro misgelopen zijn door in 2009 een nieuw energiecontract af te sluiten met het Russische Gazprom. Volgens nogal wat waarnemers is de arrestatie en het proces een manoeuvre van Janoekovitsj om zich voor lange tijd te ontdoen van zijn belangrijkste politieke rivale.

Dat lijkt allemaal ver van ons bed, maar herinner u dat de gastoevoer naar Europa in 2009 in het gedrang kwam toen Russisch aardgas niet langer via Oekraïense pijpleidingen naar Europa werd vervoerd. Wiens kant zou Poetin trouwens kiezen? Oekraïne en Rusland zijn op economisch gebied objectieve bondgenoten, maar tot elkaar veroordeeld, maar Poetin sloot dat gascontract wel af met Timosjenko. Uiteraard heeft Oekraïne er ook weinigeconomisch belang bij om de relaties met Europa te bevriezen.