"Het recht op abortus wordt bevochten"

28 mei 2018
Het middagjournaal van Nieuwe Feiten gaat deze week naar sociaal wetenschapster Linda Duits. En ze voelt zich strijdbaar, dankzij de Ieren. Vorige week was er in Ierland een referendum met de vraag of abortus uit de strafwet gehaald moest worden. En tweederde van de Ieren vond wel. Een grote opluchting voor Linda.

Strijdbaar. Het woord zit al dagen in mijn hoofd. Afgelopen vrijdag was er in Ierland een referendum over de abortuswet. De uitslag is bekend: tweederde stemde voor wijziging, een wijziging die het eindelijk mogelijk gaat maken voor vrouwen om een abortus te ondergaan. Dat was eerst zelfs om medische redenen onmogelijk. In 2012 stierf Savita Halappanava nadat artsen haar een abortus hadden geweigerd. Mocht namelijk niet van de wet, zelfs toen haar eigen leven in gevaar was.

Dit referendum was belangrijk, voor vrouwen die voor autonomie staan en voor hun bondgenoten. Het was zo belangrijk dat mensen die niet meer in Ierland woonden maar nog wel stemgerechtigd waren, speciaal ervoor terugkeerden. Ik las over een vrouw die vanuit Australië reisde – meer dan 26 uur – voor meer dan duizend euro. Het recht op zelfbeschikking is wat waard.

Op Twitter werd de hashtag #hometovote gebruikt om verhalen te delen. Het bracht het beste in mensen boven. Er werden lifts geregeld. Vreemden die tickets voor elkaar kochten. Openbaar vervoer dat op een verlate trein wachtte zodat mensen op tijd konden komen.

Het raakte me enorm – tot tranen toe. Het recht op abortus is geen vanzelfsprekendheid. Het wordt namelijk bevochten. Een van de Nederlandse coalitiepartijen, de ChristenUnie, bidt bijvoorbeeld tegen abortus. Ze worden gesteund door een tweede nationale partij, de SGP.

De Amerikaanse dramaserie The Handmaid’s Tale gebaseerd op het gelijknamige boek van Margaret Atwood schetst een dystopie waarin vrouwen geen zeggenschap meer hebben over hun baarmoeder – een idee tot in verste puntjes uitgewerkt. Het is mijn allergrootste angst, een horrorbeeld voor vrouwen. Het meest angstaanjagende is misschien hoe geloofwaardig de overgang is neergezet, van een tijd die lijkt op de onze tot de terreur van de theocratische staat.

Als gevolg van het referendum in Ierland ben ik wat minder bang. Ik ben trots op de Ieren en ik ben ze dankbaar. Want dankzij Ierland voel ik het ook: ik ben strijdbaar.

Beluister Linda's middagjournaal hier: