Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Het regent hier veel, en toch heeft België een watertekort. Hoe komt dat?

vr 17 apr. - 9:12

We zitten met een probleem in België, en al zeker in Vlaanderen. Er zit te weinig grondwater in onze bodem. Van 164 landen staat België op de 23ste plaats in de categorie ‘hoge waterschaarste’. “Hoe kan dat in godsnaam?”, vragen jullie zich wellicht af. “Het kan toch niet nog meer regenen dan in België?!”. Grondwaterexpert Marijke Huysmans neemt ons mee onder de (droge) grond.
Regen

Al het grondwater dat hier uit de kraan komt, komt van Belgisch grondgebied. De helft daarvan is oppervlaktewater uit rivieren en meren, de andere helft komt uit de grond. Daar spreken we van ondiep en diep grondwater. Het ondiepe water wordt elke keer als het regent aangevuld. Een vierde daarvan dringt door in de grond en vult het diepe grondwaterreservoir aan.

In de zomer verdwijnt het grootste deel van dat water door verdamping of plantengroei. In de winter herstelt het waterpeil zich. Als alles goed gaat natuurlijk.

Maar het regent hier toch echt wel veel?

Dat klopt, maar het grondwaterpeil reageert daar maar heel traag op. Bij een rivier zie je veel sneller een verschil. Als het enkele dagen regent is niet veel later het waterpeil ok. Bij grondwater duurt dat maanden, en hoe dieper de waterlaag gelegen is, hoe trager de aanvulling.

Klimaatverandering

Na een aantal droge jaren bestaat het risico dat het grondwater niet bijgevuld geraakt in één winter. Door de klimaatverandering zullen die periodes langer, intenser en vaker voorkomen.

Waarom doet België het zoveel slechter dan andere landen?

Omdat we in België een grote bevolking hebben en er veel landbouwindustrie op een kleine oppervlakte zit, hebben we veel water nodig. We hebben in België ook niet echt grote rivieren die voor veel aanvoer van water zorgen.

Bodembedekking

De bodembedekking speelt ook een grote rol. In België ligt er heel veel asfalt en op die plaatsen kan de regen niet doordringen in de bodem en komt het zo via de riolering in de rivieren en de zee terecht, waar we het kwijt zijn.

Bekijk de volledige video met Marijke Huysmans:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet