Is het respect zoek?

24 september 2019
Een paar weken geleden trok leerkracht Evi Geysels aan de alarmbel. Ze ondervindt als leerkracht bij leerlingen maar ook ouders niet meer het respect dat haar de moed en energie geeft om dagelijks voor de klas te staan. Hoe heeft ze dat door de jaren heen zien evolueren en kan ze nog hoopvol zijn voor de toekomst?

Is er de laatste jaren effectief minder respect in onze samenleving? En is het ook niet net goed dat we met z’n allen wat mondiger geworden zijn en niet zomaar automatisch respect hebben voor de dokter, de leerkracht, de priester, … zoals het vroeger hoorde? Een gesprek met socioloog Walter Weyns (UAntwerpen).

Een groep die ook al ns geviseerd wordt en niet altijd met het nodige respect bejegend wordt: scheidsrechters! Reporter Brecht Devoldere trok naar de match Westende- Eernegem die door scheidsrechter Sekou Yadaly Toure in goede banen geleid werd. Hoe dwingt hij respect af bij spelers en supporters?

Voor welke beroepsgroepen hebben we dan eigenlijk wél nog respect? Met die vraag trok reporter Max Vrijens de Antwerpse straten op.

Dat “de jeugd van tegenwoordig” te weinig respect zou hebben voor mensen die dat verdienen… is dat niet van alle tijden? Als het over de respectloze jeugd gaat, konden de Grieken en Romeinen er ook al wat van, weet classicus en auteur Patrick De Rynck.

Lees ook: