"Het is ridicuul dat je moet kiezen tussen een uitkering of gaan werken"

3 november 2015
"Mensen met een beperking worden nog meer beperkt omdat ze de vrijheid worden ontnomen om te werken", stelt rolstoelatleet Marc Herremans. Hij vertelt zijn verhaal naar aanleiding van de uitzending van "Het Huis" met rolstoelatlete Marieke Vervoort.

Marc Herremans weet wat het is om met pijn te leven. In 2002 raakte hij verlamd van zijn tenen tot aan zijn borst. Toch wilde hij gewoon doorgaan met zijn leven, maar dat is niet zo gemakkelijk als mindervalide:

Je wil nog iets betekenen voor de maatschappij, maar je mag eigenlijk niet. Het is niet omdat je terug wil integreren en werken, dat ze je uitkering moeten afnemen. Want alle ellende, pijn en extra zorgen blijft.

Herremans kreeg de eerste vier jaar na zijn ongeval 600 euro per maand als uitkering, maar dan mocht hij dus niet werken. Dat heeft hij, net omdat hij wél opnieuw begon te werken, allemaal moeten teruggeven. Hij werd veroordeeld voor fiscale fraude. "Ik ben nu een vrij mens, ik mag weer werken, maar ik heb wel geen uitkering meer."

Waarom de steun van een uitkering meer dan welkom is? Mindervaliden hebben veel meer extra kosten die valide mensen niet hebben: "We hebben al mentale en fysieke zorgen, maar door dit systeem krijgen we ook nog financiële zorgen. Dat is eigenlijk absurd."

Naar aanleiding van de uitzending van "Het Huis" op één met Marieke Vervoort zou het het systeem nu wel worden aangepast. "Eindelijk een stap in de goede richting", vindt Marc Herremans. 

Luister