Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Het roggeverdommeke

zo 2 okt. - 11:07

In Antwerpen kennen ze het zeker, het roggeverdommeke. Maar waar komt die naam vandaan? Historica Greet Draye zocht het uit.
© séverine lacante

Het roggeverdommeke is met stip het lekkerste rozijnenbrood! In de middeleeuwen werden er al roggeverdommekes gegeten. Roggebrood was vroeger dagelijkse kost naast aardappelen omdat het zo voedzaam was. Ook in de gevangenis zetten ze er hun tanden in. 'Brood voor de verdoemden' heette dat in de volksmond. Vandaar de Antwerpse benaming: roggeverdoemekes. Later werden rozijnen of krenten aan het deeg toegevoegd. 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet