Het schaamrood op onze wangen

10 december 2018
“Zijn jullie niet beschaamd?”, beet Tom Lenaerts de kibbelende politici De Roover en Calvo toe aan tafel bij Lieven Van Gils. Schaamte kent vele vormen. Schaamte over wat je deed of zei, schaamte over wat je overkomen is, plaatsvervangende schaamte… In De Wereld van Sofie vandaag zowel mensen die geen schaamte (lijken te) kennen, als mensen die bij het minste beginnen blozen.

Enkele collega’s delen hun meest schaamtelijke verhaal met reporter Vincent Byloo..

Wat is schaamte eigenlijk? Waarom schamen we ons? Wat is het nut van schaamte? Psychologe Caroline Braet.

Een heel bijzondere vorm van schaamte, is de schaamte die mensen ervaren, die op één of andere manier met seksueel misbruik te maken kregen. Ze hebben zelf niks misdaan en toch zitten zij vaak met een onoverkomelijke schaamte. Liesbet Stevens, specialist seksueel strafrecht, vertelt waarom.

Als je Heleen Debruyne zonder enige gêne over seksualiteit hoort praten in haar podcast ‘Vuile Lakens’ dan zou je denken dat ze geen enkele schaamte kent. Of zijn er dingen waarvoor ze zich wél schaamt?

Schaamte kan je niet wegstoppen: je begint te blozen. Theatermaakster Marieke De Maré krijgt voor het minste het schaamrood op de wangen. Hoe vervelend dat is vertelt ze in een zelfgemaakte reportage.

Het concept van de podcast ‘Mortified’ is even simpel als geniaal: mensen lezen de meest gênante passages voor uit hun puberdagboeken. En dan nog voor een volle zaal met onbekenden. Lotte De Caluwe geeft een bloemlezing.

Lees ook: