"In het schoonste land van de wereld, wie gaat er hier nog wonen?"

16 juli 2019
Foto's: Michiel Hendryckx
Hoe mooi Frankrijk voor Michiel Hendryckx ook is, het land kampt volgens hem wel met een probleem: dorpen die leeglopen en dreigen te verdwijnen. “Sommige dorpen in Frankrijk, zeker ’s avonds, zijn wezenloos. Bakkerijen die dichtgetimmerd zijn, geen kruidenierszaak meer, niets”.

“Ik heb in ‘90 een voetreis gedaan door Frankrijk naar Duitsland, en als ik die reis nu zou overdoen, dan is er geen enkel van de hotels waar ik toen in geslapen heb dat nog bestaat. Cafés zijn weg, winkels zijn weg.”

undefined

“Het dorp waar ik m’n huis heb in Frankrijk, daar is de bakker gestopt. Wat heeft de gemeente gedaan? Ze hebben een nieuw huis gekocht in het dorp en daar een volledige bakkerij in geïnstalleerd, met een benzinepomp ervoor. En dan zijn ze gaan zoeken naar een bakker die daar wou komen wonen, met een renteloze lening.

In de lege dorpen is er niets voor de jeugd te doen.

In het schoonste land van de wereld, wie gaat er hier nog wonen?

Dat is zeer vooruitziend, want een dorp zonder bakker, een dorp zonder benzinepomp…ja dat is gewoon een dorp zonder leven. Soms vraag ik me af hoe het verder moet. In het schoonste land van de wereld, wie gaat er hier nog wonen?”

Beluister het volledige fragment:

Lees ook: